Konvencija rdečelascev na jugu Irske je v znamenju rdeče in oranžne barve. Foto: twitter
Konvencija rdečelascev na jugu Irske je v znamenju rdeče in oranžne barve. Foto: twitter

Drug za drugim so udeleženci z lasmi v rdečkastih in oranžnih odtenkih, ki so v grofijo Cork pripotovali z različnih koncev sveta, vzklikali: "Sem rdečelasec/rdečelaska in na to sem ponosen/ponosna."

V okviru tridnevne prireditve, ki sta si jo zamislila rdečelasa sestra in brat Jollen in Denis Cronin, bodo med drugim okronali kralja in kraljico med rdečelasci, na programu pa je tudi izbira najlepših rdečih obrvi in nosilca največ peg na kvadratni palec (6,45 kvadratnega centimetra), poroča BBC.

Poleg družabnega srečanja bodo pripravili tudi številne zabave, razstave, modne revije, fotografiranja, glasbene nastope, razstave ...

Rdeča je med najredkejšimi barvami las, saj rdečelasci predstavljajo le dva odstotka svetovnega prebivalstva. Največ naravnih rdečelascev na svetu živi na Škotskem, in sicer 13 odstotkov. Irska je z 10 odstotki na drugem mestu.

Konvencija rdečelascev poteka v dobrodelnem duhu, saj na njej zbirajo denar za raziskovanje kožnega raka. Rizična skupina so namreč ljudje z zelo svetlo poltjo, predvsem rdečelasci, ki imajo spremenjen določen gen, ki sodeluje pri nastanku melanina.