Popaj jo je kar goltal in tako dobil nadčloveško moč. Očitno ne gre zgolj za fikcijo ... Foto: Pixabay
Popaj jo je kar goltal in tako dobil nadčloveško moč. Očitno ne gre zgolj za fikcijo ... Foto: Pixabay

Znanstveniki so zato Wadi predlagali, naj ekdisteron doda na seznam prepovedanih snovi v športu. V raziskavi so se atleti udeležili desettedenske vadbe za moč. Tisti, ki so v tem času s prehranskimi dopolnili uživali ekdisteron, naj bi bili trikrat močnejši kot tisti, ki so uživali placebo, poročanje nemškega radia ARD in televizije Arte povzema tiskovna agencija DPA.

Profesorica z berlinske univerze Maria Parr, ki je sodelovala pri raziskavi, je dejala, da so predvidevali, da bo ta snov povečala zmogljivost športnikov, a ne tako zelo, kot se je nato pokazalo.

Ustvarjalci Popaja so nekaj vedeli ...

Več vrst zelenjave vsebuje ekdisteron, najbolj znana pa je špinača, še piše v poročilu raziskave. Parrova je še dodala, da so ustvarjalci Popaja "morda vedeli nekaj, kar smo morali danes mukoma raziskovati".

Raziskovati so začeli po namigu, da ekdisteron uporabljajo športniki v Rusiji in po več izdanih prehranskih dopolnilih s to snovjo, ki so obljubljala več moči in mišične mase ter hitrejše okrevanje po vadbi.

Tudi zato so Wadi predlagali, naj snov doda na seznam prepovedanih, je po poročanju Deutsche Welle še pojasnila Parrova in dodala: "Menimo, da gre za nepošteno prednost, če se neka snov uporablja za izboljšanje fizične vzdržljivosti, zato jo je treba odstraniti."