Letošnjega potopa se je udeležilo 32 najpogumnejših potapljačev iz Slovenije in Hrvaške.Foto: Jože Žura
Letošnjega potopa se je udeležilo 32 najpogumnejših potapljačev iz Slovenije in Hrvaške.Foto: Jože Žura

Letošnjo potapljaško sezono so s skokom v ledeno mrzlo Krko pri Novem mestu začeli najpogumnejši potapljači. "Voda ima pet stopinj, tako da je vidljivost približno dva metra, ko bomo zakalili, bo manjša, a to so normalni pogoji za Krko," je povedal potapljač Milan Modic.

Novomeški klub za podvodne dejavnosti sicer januarski potop pripravi vsako leto. Aleš Blatnik iz Kluba za podvodne aktivnosti Novo mesto je pojasnil, da tradicija traja že četrt stoletja. "Pred petindvajsetimi leti smo potope začeli znotraj kluba, šlo je za novoletne zaobljube, v katerih smo si zadali, da bi morda začeli tradicionalne prireditve. Takrat smo se v reko Krko potopili na Otočcu." Takrat so se potopili v snegu, danes pa jim je bilo vreme precej bolj naklonjeno. "Udeležba je fantastična, imamo potapljače iz vse Slovenije in tudi iz sosednje republike Hrvaške," je dodal Blatnik.

Potop v ledeno mrzlo Krko

"Vidljivost je bila dobra, voda ima šest stopinj Celzija. 15 minut je bilo dovolj," je povedala Marta Mačaš iz Hrvaške. Potopa so se udeležili tudi potapljači iz Primorske, ki jim je sicer bližje potapljanje v morju. "Recimo, da je bolj mrzla kot morje. Drugače pa je zanimivo, vidljivost je dokaj normalna," je povedal Domagoj Ribarič, ki se namerava tradicionalnega potopa v Krko udeležiti tudi prihodnje leto.