Navijačice in navijači se za navijanje oborožijo z različnimi rekviziti: od zastav, kap in majic do trobelj in ragelj. Foto: BoBo
Navijačice in navijači se za navijanje oborožijo z različnimi rekviziti: od zastav, kap in majic do trobelj in ragelj. Foto: BoBo

Veliko obiskovalcev se je z navijaškimi rekviziti oborožilo kar v Planici. Stojnice ob letalnici, ki so bile v soboto popoldne že manj bogato obložene, so poleg zastav, sončnih očal in kap ponujale še lesene raglje, glasne troblje, majice, drese, šale, magnete in druge spominke z motivom Planice ter tudi izdelke iz bambusa.

"Tu sem že četrto leto. Prodajam različne izdelke iz bambusovega lesa, kot so vrčki za pivo in kozarčki za aperitiv," je pojasnil Leon Lotrič iz Kranja, ki iz bambusovega lesa izdeluje tudi unikatna svetila, pepelnike, podloge za milo, na spletni trgovini pa ponuja še bambusov čaj. Najemnina za vse štiri dni je po njegovih besedah visoka, a jo pokrije, v Planico pa se vedno znova rad vrne, ker je prodaja z vsakim letom boljša.

"Nimam slabih izkušenj, se pa zlasti ob sobotah zgodi, da bi kdo z vrčkom rad odšel domov, ne da bi ga plačal," je še pojasnil nasmejani prodajalec, oblečen v kratko majico s sliko Roberta Kranjca na sprednji in napisom Hvala, Robi na hrbtni strani. Ob vprašanju, ali lahko ob delu na stojnici sploh spremlja skoke, je zagotovil, da vsekakor, in svoje pozorno spremljanje dogajanja na letalnici dokazal z naštevanjem Kranjčevih četrtkovih in petkovih poletov.

Ob sončnem in toplem vremenu se v dolini pod Poncami dobro prodaja tudi sladoled. Foto: BoBo
Ob sončnem in toplem vremenu se v dolini pod Poncami dobro prodaja tudi sladoled. Foto: BoBo

Inšpektorji in birokracija
Vonj pokovke je vabil naprej, na sosednjo stojnico, kjer so bili le lučaj stran tudi bomboni, sladkorna pena, lizike in korneti. "Vzdušje je krasno. Če je vreme lepo, še bolj zaslužim," je bil zadovoljen prodajalec sladoleda iz Črnuč. Manj zadovoljen pa je z inšpektorji, ki po njegovih besedah le čakajo, kdaj bo naredil napako. "Malo preveč nam gledajo pod prste. Človek se ne počuti dobro. V takšni gneči mimogrede narediš napako. Ljudi je veliko. Pa hrup, grmenje, ropotanje, otroci se derejo," je nervozno razlagal in nato utihnil, ko sta pristopila mlada navijača, ki sta si zaželela sladoleda. Prvi si je privoščil vaniljevega, drugi čokoladnega.

Pozornost na naslednji stojnici je pritegnila črno-bela fotografija neznanega skakalca. Prodajalka Mojca Ahčin Rozman je razložila, da je na kaširano platno odtisnila staro fotografijo Ljubomirja Razingerja. Stojnico sta postavila skupaj z Nemcem Jensom Wagnerjem, ki svoje artikle prodaja na tekmah formule 1 in ki je bil, kot se je pohvalil, eden prvih prodajalcev zastav v Planici. Z zadržanostjo je sicer dodal, da mu zaradi birokracije in naše vlade "vse teže in teže" uspe priti v Planico.

Tekme v smučarskih poletih v Planico vsako leto privabijo več deset tisoč ljudi. Foto: BoBo
Tekme v smučarskih poletih v Planico vsako leto privabijo več deset tisoč ljudi. Foto: BoBo

Mimoidoči so medtem zapuščali stojnice z zastavami v rokah, za katere je bilo treba odšteti od štiri do dvanajst evrov, preizkušali na novo kupljene troblje, se zanimali za nakup sončnih očal in klobuka, ki je stal okoli 30 evrov, prodajalka pa je glasno naznanjala, da je ob nakupu kape mogoče zastonj dobiti še žogo z motivom Planice. Pot je navijače zanesla tudi pod šotor, kjer so si za tri evre in pol lahko privoščili pivo, za osem pa čevapčiče ‒ skoraj zastonj, so se strinjali zgolj Norvežani.

Praznik pijače in jedače
Navijaške rekvizite, kape s ščitkom ali spominke si obiskovalci, še preden pridejo v Planico, lahko priskrbijo že v Kranjski Gori. V alpski vasici na trgu pred cerkvijo so prodajalci, ki tam vztrajajo od konca novembra do zaključka sezone v smučarskih skokih. "V teh dneh je prodaja bistveno lažja in boljša," je ugotavljal prodajalec medu, namaza iz lešnikov in medenega likerja Timotej Zorko Klopčič. Izdelki so planiško obarvani, je v smehu pokazal na medico, ki jo je, da jo bodo mimoidoči lahko pokusili, nalival v kozarce za aperitiv.

Na planiških tekmah med glasbili kraljuje harmonika. Foto: BoBo
Na planiških tekmah med glasbili kraljuje harmonika. Foto: BoBo

Drugače je na stojnici Gabrijele Jan Sefić, ki s soprogom izdeluje različna mila in mazila iz naravnih sestavin. Kot je dejala, sama "od Planice nima nič", saj da je Planica predvsem "praznik pijače in jedače". In ravno ko je razlagala, da je v četrtek prodala zgolj balzam za ustnice in eterično olje, je k stojnici pristopil starejši Poljak, ker je iskal milo iz sivke.

Tudi sosednja stojnica z volnenimi izdelki iz Nepala v teh dneh ni bila med najbolj obiskanimi. Volna pač v teh toplih dneh ni aktualna, je bil razumevajoč Nepalčan, ki že 12 let živi v Kranjski Gori.

Polni tudi hoteli in gostilne
Poleg nekaterih stojničarjev je Planica razveselila še hotelirje in gostince. Kot je povedala Nina Peternel s Turizma Kranjska Gora, so tekmovalci in njihove ekipe ter novinarji in navijaške skupine v destinaciji zapolnili hotele, oblegani so tudi gostinski lokali, ki imajo z dovoljenjem občine podaljšan obratovalni čas.

"Brez lokalnega prebivalstva turizma ne bi bilo. Vse dogajanje, ki ga prinese Planica, je dodatna vrednost za lokalno prebivalstvo, domačini lahko tako zaslužijo dodaten evro. Ponosni smo, da smo del te zgodbe," je še poudarila Peternelova.