Hiša iz kart, za katero je druga sezona predvajanja, se vrti okoli zgodbe ameriškega politika Franka Underwooda, ki ga upodablja Kevin Spacey. Foto: EPA
Hiša iz kart, za katero je druga sezona predvajanja, se vrti okoli zgodbe ameriškega politika Franka Underwooda, ki ga upodablja Kevin Spacey. Foto: EPA

Rusi so se izgovorili, češ da mora biti najpomembnejša svetovna soba za ohranjanje varnosti ves čas na razpolago za reševanje morebitnih nepričakovanih kriz. Ruski ukrep prihaja sicer manj kot teden dni za tem, ko so iz pisarne generalnega sekretarja ZN-a Ban Ki Muna priporočili, da Varnostni svet dovoli ustvarjalcem televizijske serije snemanje v njihovih prostorih med urami odsotnosti. S "prisotnostjo" v seriji bi po njihovih besedah dvignili javno ozaveščenost o sami organizaciji.

A ugovor Rusije še ne izključuje vseh možnosti, da serije ne bodo snemali v prostorih ZN-a. Ameriški mediji so se ob tem razpisali, da je odločitev Rusije onemogočila le eno stvar - neutešeno željo oboževalcev glavnega lika serije - političnega vodje Franka Underwooda, ki ga upodablja Kevin Spacey -, da bi on ali nekdo izmed njegovih pomagačev dobil sedež za mizo ZN-a - ikonične mize, kjer so dali luč za vojaško posredovanje iz Koreje na Perzijski zaliv.

Pa vendar ni prvič, da ZN ni pustil filmskim ustvarjalcem, da snemajo v njihovih prostorih. Na primer pred več kot pol stoletja so zavrnili prošnjo režiserja Alfreda Hitchcocka, da bi tam posnel prizor umora v mojstrovini Sever severozahod (North by Northwest). Številni člani ZN-a so to odločitev pozneje še dolgo obžalovali.

Deloma proti tudi Kitajci
Tudi tokrat so nekateri diplomati upali, da se bo Moskva premislila. Proti snemanju je bila sprva tudi Kitajska, toda je pustila možnost, da se premisli, če bi člani lahko dobili v predogled scenarij. Hiša iz kart je namreč izjemno priljubljena na Kitajskem.

A hkrati jim ustvarjalci niso bili najbolj naklonjeni, saj v scenariju Underwood sklepa nečiste posle glede zemljišč s koruptivnim kitajskim poslovnežem. A največja kritika serije leti prav na ameriško politično srenjo, ki jo prikazuje kot prevarantsko, zahrbtno in skorumpirano.