Fraser-Pryceova je dobila šprint na 100 metrov že pred desetimi leti v Berlinu. Najboljša je bila tudi leta 2013 v Moskvi in leta 2015 v Pekingu. Foto: Reuters
Fraser-Pryceova je dobila šprint na 100 metrov že pred desetimi leti v Berlinu. Najboljša je bila tudi leta 2013 v Moskvi in leta 2015 v Pekingu. Foto: Reuters

32-letna Jamajčanka je že v polfinalu tekla najhitreje s časom 10,81. V finalu je z najboljšim letošnjim izidom na svetu (10,71) kar za 12 stotink prehitela Britanko Dino Asher-Smith (10,83), tretja je bila Marie-Josee Ta Lou iz Slonokoščene obale (10,90).

Za Fraser-Pryceovo je naslov še toliko bolj poseben, saj je 7. avgusta 2017 postala mama – prav med zadnjim svetovnim prvenstvom v Londonu je rodila dečka Zyona.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sprinterka, ki je zlato medaljo na 100 metrov osvojila že pred desetimi leti v Berlinu, nato pa še v Moskvi 2013 in Pekingu 2015 ter s tem postala prva ženska s tremi naslovi na 100 metrov, skupno pa ima sedem naslovov svetovne prvakinje, se je tako ekspresno vrnila med najboljše.

"Sem stara 32 let, sem mama in podiram rekorde," je dejala.

"Moja skrivnost je, da preprosto ostajam skromna, in vem, kdo sem kot človek in kot športnica, ter preprosto še naprej trdo delam," je povedala po zmagi, po kateri se ji je na stadionu pridružil mali Zyon. "Krasen občutek je, da je bil lahko tej zmagi priča tudi moj sin."

Dominacija, dolga desetletje

Podobno kot je Usain Bolt prevladoval v svetu moškega sprinta, je tudi Fraser-Pryceova dolga leta postavljala lestvico tekmicam – svoje prvo olimpijsko zlato je osvojila že leta 2008. In njen nastop v Dohi priča o njeni vzdržljivosti, saj je bil zmagoviti čas le za 0,01 sekunde slabši od njenega osebnega rekorda leta 2012.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Fraser-Pryceova nedvomno ve, koliko odrekanj in kompromisov je potrebnih za usklajevanje materinstva z vrhunskim športom. Kot je povedala v pogovoru za BBC, je bilo zanjo še posebej težko, ko je morala aprila zamuditi Zyonov prvi športni dan v vrtcu.

"Hodi v vrtec in zamudila sem njegovo prvo tekmo, ker sem bila v Grenadi za svoj prvi miting, tako da je bilo to zame zelo boleče," je povedala.

"Moj mož je bil na tekmi in me je poklical prek videa – vsi so bili navdušeni in so kričali: 'Evo ga, malo raketo!' Ampak Zyon je samo stal tam na mestu, ko so vsi začeli teči, jaz pa sem mu prek telefona kričala, naj teče. Kričala sem in se zabavala, moj mož pa je zmagal na tekmi staršev, tako da smo delno rešili dan. Ampak zagotovo se bom tudi sama nekega dne udeležila te tekme."

Boljša zaradi materinstva

Vedno nasmejana Fraser-Pryceova poudarja prav materinstvo (skupaj s svojim kozmetičnim poslom) kot tisto, zaradi česar je prišla tako hitro nazaj v formo in zaradi česar ji z obraza ne izgine njen večni nasmešek. Po porodniškem dopustu se je vrnila na tekmovalne steze z bolj sproščenim odnosom do športa.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kljub vsem uspehom v atletiki Jamajčanka kot svoj največji dosežek poudarja prav sina. "Daje mi energijo in z njim je vse lažje, poleg tega pa mi daje tisto potrebno dodatno motivacijo, da še naprej delam, kar delam," je povedala.

"Materinstvo terja veliko časa in dela, a imam za seboj odlično ekipo – svojega moža in nedvomno vidim, kaj je pomembno, tako da najdem pravo ravnotežje med družinskim življenjem in atletiko. Deluje, z možem pa vedno najdeva čas drug za drugega."

"Pridem domov s treninga in včasih je moj sin naporen, a to je nekaj, česar ne bi zamenjala za nič na svetu, ker sem zaradi njega dejansko boljša v tem, kar počnem. Precej bolj sem sproščena, ker vem, da po vsaki tekmi obstaja še več v tem življenju."

Finale ženskega teka na 100 m v Dohi