Lik Apuja dviga prah po ameriških medijih. Foto: Reuters
Lik Apuja dviga prah po ameriških medijih. Foto: Reuters
Simpsonovi je najdlje trajajoča risana in kasneje animirana nanizanka v televizijski zgodovini ZDA. Foto: Reuters

Lastnik trgovine, kateremu glas posoja Hank Azaria, je nedavno sprožil precej polemik, saj so na njegov račun priletele kritike, da ustvarjalci serije z njim napačno predstavljajo Američane, ki imajo indijske korenine. Čeprav je ustvarjalec serije Matt Groening branil karakterizacijo Apuja, je producent Adi Shankar namignil, da se bodo kmalu poslovili od priljubljenega lika. V pogovoru za IndieWire je povedal, da se je pogovarjal s številnimi ljudmi, ki sodelujejo pri ustvarjanju serije, in da so mu ti povedali, da se liku iztekajo dnevi.

"Več virov mi je potrdilo, da bodo odrezali lik Apuja. Iz tega ne bodo delali velikega pompa. Le odstranili ga bodo, zato da se bodo lahko izognili razvpitosti," je pojasnil Shankar. O liku Apuja so nedavno posneli celo dokumentarni film, ki so ga naslovili The Problem with Apu. V njem poudarijo, da je Apu upodobitev ljudi, ki imajo korenine iz Indije in Azije.

Slab vzor za mlade
Kar dela njegov lik težaven, je dejstvo, da ga definira njegova služba. Komik Hari Kondabolu je v njem celo priznal, da ga je lik zaznamoval za vse življenje, saj so se otroci v šoli iz njega delali norca na podlagi tega, kar je Apu izgovoril v seriji. "Otroci so me na igrišču vedno ogovarjali z naglasom in ponavljali: 'Hvala, pridite še kdaj.'" se je spominjal komik. Fraza "Thank you, come again!" je sicer ena izmed najbolj značilnih v seriji Simpsonovi.

Po intervjuju s Shankarjem so se oglasili tudi drugi ustvarjalci serije. Izvršni producent Al Jean je tvitnil, da Shankar "ne govori v imenu serije".