Hvala in malčka se za zdaj ne oddaljujejo daleč od brloga. Foto: RTV SLO
Hvala in malčka se za zdaj ne oddaljujejo daleč od brloga. Foto: RTV SLO

Francoski državni urad za lov in divje živali je sporočil, da so medvedja malčka, ki še nimata imen, od daleč videli v ponedeljek. Hodila sta ob materi in se igrala blizu brloga. Predvidevajo, da sta se skotila januarja, tehtala pa naj bi nekaj kilogramov. Hvala je ena izmed medvedov, ki so jih lani v okviru sporazuma med slovenskim ministrstvom za okolje in prostor ter francoskim ministrstvom za ekologijo in trajnostni razvoj iz Slovenije preselili v Francijo.

Francozi so zadovoljni
Tamkajšnje združenje Dežela medvedov, ki se strinja z naselitvijo medvedov v francoskih Pirenejih, se je medvedkov zelo razveselilo in na svoji spletni strani že začelo akcijo iskanja imen za kosmatinca. Iz slovenskih gozdov je na podlagi sporazuma med slovenskim in francoskim ministrstvom v Francijo lani odpotovalo pet medvedov, s podobno akcijo iskanja imen za medvede, v kateri so dobili več kot 10.000 predlogov, pa so takrat poimenovali štiri slovenske medvede (Palouma, Hvala, Balou in Sarousse). Francka je ime dobila že v Sloveniji, a je Francija to ime v poklon Sloveniji obdržala.

Slovenskih medvedov niso bili veseli vsi
Selitev slovenskih medvedov v francoski del Pirenejev je že pred začetkov razburjala francoske kmete, ki so bili najbolj v strahu za svojo drobnico. Med selitvijo so kmetje celo zagrizeno protestirali in poskušali medvede pregnati. V Pirenejih, kjer so medvedi skoraj izumrli, so od lani še trije slovenski medvedi.