Foto: IMDb
Foto: IMDb

V ZDA je izšel milijon kopij v trdi vezavi, pri britanski založbi Atom Books je knjiga izšla v nakladi 300.000 izvodov. Po pisanju spletnega portala pričakujejo izjemno prodajo v prvem tednu. Roman je tudi že na vrhu Amazonovih britanskih in ameriških lestvic.

Založnik James Gurbutt je povedal: "Ljubitelji so že pred leti lahko prebrali nekaj poglavij, tako da so spoznali vzorec prihodnjega romana, a so želeli več. Zdaj lahko več kot desetletje pozneje preberejo Edwardovo celotno zgodbo." Izrazil je upanje, da bo v času, ko so knjigarne vrata znova odprle šele pred kratkim, to resnično pomembna izdaja.

Florentyna Martin iz knjigarne Waterstones je knjigo označila kot takojšno prodajno uspešnico. "Pisateljičin vpliv na generacijo bralcev je znova očiten ob izidu knjige Midnight Sun. Omogoča jim, da znova preiščejo Somrak ali pa se prvič potopijo vanj," je povedala.

Ko se je leta 2008 rokopis romana Midnight Sun nezakonito pojavil na spletu, je pisateljica to označila kot izjemno kršitev njenih pisateljskih in še posebej človekovih pravic. Del rokopisa je sicer bralcem nato predstavila na svoji spletni strani, a je projekt za nedoločen čas prekinila, piše britanski Guardian.

Stephenie Meyer je za New York Times kot resnični razlog, zakaj je knjiga nastajala toliko časa, navedla, da jo je težko pisala. "Edward je zelo tesnoben lik. Pisanje skozi njegov lik me je navdajalo s tesnobo, in to je eden od razlogov, da mi je bilo težko biti v tej zgodbi," je pojasnila.

Kot je še pojasnila, je Edward na začetku precej samozavesten, a ga na koncu Bella razbije na koščke. "Mislim, da v Somraku deluje kot zelo močan in prepričan vase, a to nikoli ni bilo res."

Pisateljica je še povedala, da ne bo napisala drugih delov sage iz njegove perspektive, saj izkušnja pisanja pričujoče knjige "ni bila preveč prijetna". "To je to za Edwarda," je sklenila.

Ob desetletnici Somraka je pisateljica izdala tudi zapis zgodbe z menjavo spolov glavnih junakov – v različici Life and Death je mladenka Bella zdaj mladenič Beau Swan, vampir Edward pa je Edythe Cullen.