Štorklje si večinoma ostanejo zveste celo življenje. Foto: EPA
Štorklje si večinoma ostanejo zveste celo življenje. Foto: EPA

Klepetan je svojo življenjsko sopotnico Maleno po navadi obiskal že zgodaj spomladi, vse odkar sta se prvič srečala leta 2002. Letos pa ga aprila ni bilo, zato je skrbnika Stjepana Vokića zaskrbelo, da je na poti na jug poginil.

Pred nekaj tedni pa se je Maleni, za katero Vokić skrbi, pridružili samec. Sprva ni bilo jasno, če gre za Klepetana ali novega snubca, a zdaj je skrbnik že prepričan, da gre za Maleninega starega prijatelja.

Malena je v partnerjevi odsotnosti zavračala hrano in začela izgubljati perje, a si je od njegove vrnitve že opomogla. Par je sicer precej prizadelo hladno vreme, zato je Malena uničila eno izmed treh jajc, ki jih je zlegla.

Število Štorkelj v regiji se v zadnjih letih vztrajno povečuje. Foto: BoBo
Število Štorkelj v regiji se v zadnjih letih vztrajno povečuje. Foto: BoBo

Zvezdniški par

Vokić, upokojeni hišnik tamkajšnje osnovne šole, skrbi za Maleno od leta 1993, ko jo je našel ustreljeno in z zlomljenim krilom v bližini Brodske Varoši. Štorklja ni mogla leteti, zato ji je takrat zgradil gnezdo na strehi svoje hiše, čez zimo pa zanjo skrbi v toplem in zaprtem prostoru.

Klepetan je prvič v gnezdo k Maleni priletel spomladi 2002 in se potem iz Južne Afrike vračal vsako pomlad, pri čemer je preletel približno 13.000 kilometrov. Skupaj sta imela 66 potomcev, a je leta 2017 hrvaško pretresla afera. Malena si je namreč v Klepetanovi odsotnosti izbrala drugega, ki pa ga je Klepetan pregnal in uničil novo gnezdo.

Vokić je pojasnil, da je Klepetan lani k Maleni prispel že 16. marca, medtem ko je prejšnja leta prihajal okoli 24. marca. Je pa lani gnezdo na Hrvaškem zapustil občutno bolj zgodaj kot v letih pred tem, saj se je na jug odpravil konec avgusta.