Ameriška prva dama je s svojimi potnimi stroški prah dvigovala že v začetku tega meseca. Njen obisk hotela v Kairu je ameriške davkoplačevalce stal 95 tisoč dolarjev. Foto: Reuters
Ameriška prva dama je s svojimi potnimi stroški prah dvigovala že v začetku tega meseca. Njen obisk hotela v Kairu je ameriške davkoplačevalce stal 95 tisoč dolarjev. Foto: Reuters

Neverjetna vsota je še presegla stroške, ki so nastali ob Melanijinem poldnevnim obiskom prestižnega hotela v Kairu ob koncu Trumpove nedavne afriške turneje. Takrat se je ameriška javnost zgražala "zgolj" zaradi 95 tisoč dolarjev stroškov.

Na objavo dokumentov iz leta 2017, v katerih so navedeni stroški Melanijinega obiska Toronta, se je odzvala tudi njena predstavnica za stike z javnostjo. Po njenih besedah je bila večina od 174 tisoč dolarjev namenjena spremljevalni ekipi, ki zagotavlja varovanje, zdravstveno oskrbo, komunikacije, prevoz in druge logistične plati potovanj. "Vse to se ob uradnih potovanjih zahteva po zakonu," je povedala predstavnica.

Ameriški mediji so zatem poročali, da so kljub navedbam predstavnice za stike z javnostjo v dokumentih predsedniškega urada ob vsoti 174 tisoč dolarjev navedeni dodatni stroški v višini 18 tisoč dolarjev, ki naj bi bili namenjeni "spremljevalni ekipi". Iz dokumentov sicer ni razvidno, v katerih hotelih je bila Melania, saj so stroški opisani zgolj kot "hotelske sobe".

Melania se je v Toronto odpravila septembra lani, šlo pa je za njeno prvo uradno samostojno potovanje v vlogi ameriške prve dame. Kanadsko mesto je obiskala ob otvoritvi športnih iger, namenjenih invalidnim vojnim veteranom. Njen obisk Kanade se je začel opoldan, ko se je v hotelu za 20 minut sestala z britanskim princem Harryjem, po sprejemu ameriških veteranov, ki so sodelovali na igrah, in uradnem odprtju iger pa se je odpravila nazaj v ZDA, kjer je pristala malo po polnoči.