Festival je nastal kot odgovor na spolne zlorabe. (Fotografija je simbolična) Foto: EPA
Festival je nastal kot odgovor na spolne zlorabe. (Fotografija je simbolična) Foto: EPA

Vstop na festival Statement, ki je letos potekal v švedskem mestu Göteborg, je bil moškim (ki se ne istovetijo z nobeno od zgoraj navedenih kategorij) sicer dovoljen, vendar se po glavnem prizorišču festivala niso smeli gibati. Sprehajali in zadrževali so se lahko na zanje "posebej pripravljenem območju", piše portal Rolling Stone. To pravilo je veljalo tudi za tehnike in druge moške, ki so sodelovali pri izvedbi festivala.

Festival kot odgovor na spolne zlorabe

Dogodek je avgusta letos organizirala švedska komičarka Emma Knyckare. Festival je sicer nastal kot odgovor na množico prijav spolnih napadov na festivalu Bravalla junija 2017. Na Bravalli, ki se je gostila tudi velika glasbena imena (med drugim skupini The Killers in Linkin Park), so udeleženci namreč prijavili štiri posilstva in 23 drugih oblik spolnih napadov.

Organizatorka festivala Statement je takrat dejala, da želi organizirati "varen festival", na katerem se udeleženci ne bodo bali za lastno varnost. Statement je sicer podprlo več kot 3000 donatorjev, ki so festivalu namenili več kot 53.000 evrov.

Švedski ombudsman zdaj trdi, da so organizatorji s tem, "ko so skupino ljudi poskušali odvrniti od tega, da se udeleži festivala", kršili zakon. "Seveda verjamemo, da so spolne zlorabe ‒ še posebej na festivalih ‒ velik problem. Prizadevali si bomo, da se to več ne bo dogajalo, a diskriminacija in kršenje zakona nista pravi rešitvi," so sporočili s švedske pisarne za varstvo človekovih pravic.

Festival Statement se je na obtožbe odzval na družbenem omrežju Facebook. Zapisali so, da so nad besedami oblasti razočarani. "Nimamo komentarja. Preveč smo zaposleni s tem, da spreminjamo svet," so še dodali.