Kapelo v Oberndorfu, kjer je bila prvič izvedena Sveta noč, okrog božiča vsako leto obišče veliko ljudi. Foto:
Kapelo v Oberndorfu, kjer je bila prvič izvedena Sveta noč, okrog božiča vsako leto obišče veliko ljudi. Foto:
Božično razpoloženje ob soju luči. Foto: EPA

V avstrijsko mesto Oberndorf blizu Salzburga je v teh dneh pripotovalo okoli 10.000 obiskovalcev, da bi počastili pesem, ki je bila prvič izvedena na božič leta 1818. Raziskovalci so ugotovili, da je izvirnik Stille Nacht, Heil'ge Nacht, preveden v več kot 330 jezikov. Sveta noč je gotovo najbolj znana božična pesem na svetu.

Prav tako pa ni skrivnost, kako je nastala. Kaplan Joseph Mohr je želel potolažiti revne in sestradane ljudi, izčrpane od vojne in bede tistega časa. Prijatelja, učitelja Franza Xavera Gruberja, je prosil, naj napiše glasbo za nekaj verzov, ki jih je napisal dve leti prej. Nato sta Mohr in Gruber pri polnočnici prvič izvedla skladbo ob skromni spremljavi ene same kitare.

Zmotno mišljenje o nastanku pesmi
Skladba je postala takoj priljubljena med domačini, širše poznana pa je postala, ko jo je po naključju slišal neki organist s Tirolskega. Prav zaradi tega je Sveta noč dolgo veljala za tirolsko ljudsko pesem in je bila kot takšna predstavljena v Londonu, Moskvi in New Yorku.

Joseph Mohr je umrl leta 1848, ne da bi vedel, kakšno slavo je doživela njegova pesem. Nasprotno pa je za slavo božičnih verzov slišal njen uglasbitelj Franz Xaver Gruber, in sicer na neprijeten način. Leta 1854 je izvedel za slavno pesem, katere uglasbitev pa so pripisali Michaelu Haydnu, bratu slavnejšega Josepha.

Oberndorf - Betlehem Svete noči
"Skrivnost uspeha te skladbe je v njeni preprostosti. Ljudi nagovarja v preprostem jeziku, da jo lahko vsi razumejo", je pojasnil Nikolaus Erber, zdajšnji duhovnik v Oberndorfu. "Oberndorf je tako postal ... mali Betlehem te pesmi", je še dodal župnik Erber.

A. M.