Potniki izbor pesmi, ki jih želijo prepevati, sestavijo pred začetkom vožnje. Foto: Reuters
Potniki izbor pesmi, ki jih želijo prepevati, sestavijo pred začetkom vožnje. Foto: Reuters

V okviru tridnevnega glasbenega festivala Ruisrock, ki poteka blizu mesta Turku, so Finci zagnali začasno prevozno storitev, kjer uporabniki vožnjo z električnim avtomobilom plačajo s prepevanjem karaok.

"Brez petja ni vožnje," je povedal voznik taksija Topias Uusipere. Razložil je, da uporabniki pred vožnjo, ki traja približno 10 minut, sestavijo seznam pesmi, ki jih nato prepevajo po poti. Če se petje ustavi, se ustavi tudi avtomobil.

Na glasbenem festivalu Ruisrock, na katerem bodo nastopili tudi The Chainsmokers, N.E.R.D. in Dua Lipa, organizatorji pričakujejo okoli 100 tisoč obiskovalcev.

V finskem energetskem podjetju Fortum, ki sponzorira vožnje s karaokami, pravijo, da želijo s storitvijo promovirati električne avtomobile, ki bi pomagali zmanjšati izpuste škodljivih plinov. Poleg tega naj bi električni avtomobili imeli tudi to prednost, da zaradi svoje neslišnosti omogočajo petje in uživanje v glasbi brez kakršnih koli motečih zvokov. Pri podjetju ocenjujejo, da bo storitev uporabilo več sto ljudi.