Mural v Zagrebu, posvečen službam, ki so tudi med epidemijo skrbele za delovanje družbe. Foto: EPA
Mural v Zagrebu, posvečen službam, ki so tudi med epidemijo skrbele za delovanje družbe. Foto: EPA

Samo 38 odstotkov od 519 vprašanih je sprejelo znanstveno razlago, da je virus po naravni poti prešel z netopirja na človeka, je raziskavo po poročanju STA-ja povzela televizija RTL.

40 odstotkov vseh vprašanih je menilo, da so novi koronavirus izdelali v laboratoriju v kitajskem mestu Vuhan, kjer je izbruhnila pandemija. Med tistimi, ki verjamejo v to teorijo zarote, jih je 20 odstotkov prepričanih, da so virus namenoma spustili med ljudi, medtem ko jih 15 odstotkov verjame, da je virus nenamenoma ušel iz laboratorija.

Pet odstotkov vprašanih medtem verjame, da je virus naraven, a so ga iz laboratorija namenoma razširili. Podobno število vprašanih meni, do so za pandemijo odgovorni eden najbogatejših ljudi na svetu Bill Gates in farmacevtske družbe.

Med najzanimivejšimi odgovori je televizija RTL omenila še prepričanje treh odstotkov vprašanih, da virus sploh ne obstaja. En odstotek pa jih verjame celo, da je novi koronavirus posledica izpostavljanja omrežju 5G.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kitajska očitke o nenaravnem izvoru ostro zavrača

Kitajska, iz katere se je začel širiti novi koronavirus, sicer odločno zavrača namige, da naj bi virus izdelali v enem od svojih laboratorijev oz. da bi jim po nesreči ušel iz kakšne take ustanove. Za zdaj tudi ni resne znanstvene študije, ki bi dokazovala, da virus ni naravnega izvora.

Sorodna novica 31. december: nekaj primerov na Kitajskem, 3. april: več kot milijon okuženih po vsem svetu

Že v novembru so ameriški vojaški obveščevalci sicer opozarjali nadrejene in pristojne v Washingtonu na nenavadno okužbo, ki se je pojavila v osrednjem kitajskem mestu Vuhan in je vplivala na življenje in poslovanje ter predstavljala grožnjo prebivalstvu.

Uradno pa je Kitajska obvestila Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) o pojavu novega neznanega virusa in bolezni šele zadnji dan preteklega leta – 31. decembra 2019, zaradi česar je tudi v imenu bolezni številka 19 (covid-19).

V poročilu WHO-ju so Kitajci zapisali, da je okuženih 41 ljudi, prvi primer okužbe pa po zatrjevanju kitajskih oblasti sega v 8. december.

2. februarja je umrl moški na Filipinih, kar je bila prva žrtev novega koronavirusa zunaj Kitajske. Marec je bil v znamenju hitrega širjenja bolezni po evropskih državah in 11. marca je WHO razglasil svetovno pandemijo.