Sheryl Lee znova na obali, oviti v meglice - a tokrat ne kot truplo. Foto: NBC
Sheryl Lee znova na obali, oviti v meglice - a tokrat ne kot truplo. Foto: NBC
Sherilyn Fenn še vedno obvlada svojo spogledljivo pozo, ki jo je izpopolnila v 90. letih v vlogi fatalne Audrey. Foto: NBC
Gospa s polenom (Log Lady). Foto: NBC

In vse to zahvaljujoč seriji Zvit in prebrisan (Psych). "V zadnjih 20 letih se je zgodilo veliko stvari, ki se jih ne spomnim, a tistega dne pred 20 leti, ko sem ležala na tisti obali v ledenem mrazu, se spominjam, kot da bi se zgodil včeraj," je povedala Leejeva o spominih na snemanje prve epizode Twin Peaksa v začetku 90. let.
V legendarni seriji, ki je na žalost številnih gorečih oboževalcev trajala le dve sezoni, je Leejeva začela z vlogo Laure Palmer, srednješolke, ki jo najdejo mrtvo ("zavito v plastiko"), s tem pa se je sprožilo veliko vprašanje 90. let: "Kdo je ubil Lauro Palmer?"
"Ljubezensko pismo Lynchu"
Prevrtimo čas v 2010 in danes 43-letna Leejeva se je znova znašla na megličasti obali, tokrat za poustvaritev uvodnih prizorov Twin Peaksa iz perspektive nekega drugega TV-lika, za neko drugo TV-serijo. Celotna epizoda nanizanke Zvit in prebrisan (Psych), naslovljena Dual Spires, je natančno sestavljena, da bi kar se da spominjala na Lynchevo serijo, posneto za mrežo ABC.
Scenarist in zvezdnik Psycha James Roday si je več let prizadeval v eter spraviti epizodo, ki bi bila nekakšen hommage Twin Peaksu, češ da gre za "ljubezensko pismo" Lynchu. "Twin Peaks je bil ikoničen. Mislim, da je spremenil obraz televizije," je povedal Roday. Obseden z Lynchem je kot otrok gledal njegov kultni film Modri žamet - in bil nemudoma zasvojen.
Prvi dami Twin Peaksa na čelu zasedbe
Rodayju je zdaj uspelo prepričati impresivno število igralcev iz originalne serije, da so se združili na Psychu - če ne zaradi drugega, že zgolj zato, da bi se lahko "družil" z njimi.

"Dual Spires" slavi 20. obletnico Twin Peaksa in združuje med drugimi člani zasedbe Sherilyn Fenn, Dano Ashbrooka, Raya Wisa, Robyn Lively, Lennyja Von Dohlena, Catherine Coulson in Leejevo (ne, Kyla McLachlana aka agenta Dala Cooperja žal ni med njimi). Shery Lee pravi, da je doživela "surrealistično" izkušnjo, ko je znova poustvarjala prizor, v katerem je bila v izvirniku ona zavita v plastiko in igrala truplo. "Dejansko sem se počutila, kot da bi bila ves tisti dan snemanja zunaj svojega telesa," poroča svetlolasa igralka. "Bil je zelo čuden in surrealističen občutek."
V epizodi Psycha, ki bo v ZDA predvajana ta teden, Leejeva igra mestno zdravnico, ki pomaga raziskovati umor lokalne srednješolke.

Cimetova pita namesto češnjeve
Roday je skupaj s sopiscem Billom Callahanom skozi vso epizodo vključeval poklone Twin Peaksu, od obsesije s češnjevo pito - tokrat češnje sicer nadomešča cimetova pita -, primer požiga lokalne žage in številne druge reference na Lyncha. Na neki točki starejša gospa (Coulson) govori s polenom.
A oboževalci Twin Peaksa, ki upajo na dejansko ponovno združitev - tako kot Roday - bodo morali še kar čakati, da se Lynch odloči spraviti kaj takega skupaj. Bo pa ta epizoda Psycha nedvomno postregla ljudem vsaj z bogato dozo nostalgije, vključno z melodijami Julee Cruise, ki je napisala uradno pesem Twin Peaksa in ta teden pomagala tudi pri Psychu.
"Oboževalce Twin Peaksa čaka okoli 48 minut čiste blaženosti," pravi Roday. "Mislim, da jim ne bo ušel noben pomežik ali poklon seriji."