John Carpenter je s svojo kultno klasiko Noč čarovnic (1978) pomagal postaviti temelje novodobnemu
John Carpenter je s svojo kultno klasiko Noč čarovnic (1978) pomagal postaviti temelje novodobnemu "slasherju". Foto: Reuters

Javna televizija ZDF je namreč namesto risank pol ure pomotoma predvajala grozljivko. Otroci, ki so se okoli 6. ure zjutraj posedli pred televizijske ekrane, so pričakovali risanko o zvedavi opici Radovedni George, namesto tega pa so bili deležni klasike med grozljivkami, celovečerca Noč čarovnic iz leta 1978.

Film je ZDF s programa umaknil ob 6.29, je za nemško tiskovno agencijo DPA povedala tiskovna predstavnica televizije. Prejeli so namreč več klicev nezadovoljnih gledalcev, ki jih je pošteno razburilo, da so bili njihovi otroci priča zanje povsem neprimerni filmski klasiki.

Zmešnjavo je po navedbah predstavnice ZDF-a zakrivila napaka pri načrtovanju oddajanj.

Eden najbolj zloveščih zločincev na velikem platnu
Legendarna Noč čarovnic režiserja Johna Carpenterja, mojstra grozljivk, se je v kinematografih premierno zavrtela 25. oktobra leta 1978 ter v blagajne prinesla več kot 55 milijonov dolarjev.

To je bil začetek ene najuspešnejših in najvplivnejših serij grozljivk v filmski zgodovini, ki je ustvarila enega najbolj zloveščih zločincev Michaela Myersa.

Psihopat, oborožen z mesarskim nožem, po letih životarjenja pobegne iz psihiatrične bolnišnice in se vrne na kraj zločina, kjer je moril še kot otrok. V filmu je blestela takrat 20-letna Jamie Lee Curtis, ki so jo poimenovali kraljica kričanja. Sledila so številna nadaljevanja in franšiza je nanizala kar deset filmov - prav pred dnevi pa je Carpenter obljubil še enajstega.