Z ukrepom naj bi pocenili zakonito vodko, hkrati pa po žepu udarili tihotapce ruske nacionalne pijače. Foto: EPA
Z ukrepom naj bi pocenili zakonito vodko, hkrati pa po žepu udarili tihotapce ruske nacionalne pijače. Foto: EPA

Vodja državne agencije za alkohol, ki so ji Rusi ljubkovalno nadeli naziv "ministrstvo za vodko", je medijem povedal, da imajo načrt znižati davek na vodko. S tem ukrepom bi si priljubljeno nacionalno pijačo lahko privoščilo več ljudi.

Ukrep oblasti je videti nenavaden, a z njim seveda ne nameravajo povečati števila pivcev vodke, ampak le doseči, da se bo v državi zmanjšala nezakonita trgovina z vodko. Po nekaterih raziskavah je kar ena od treh vodk v Rusiji kupljena nezakonito oziroma neprijavljena. "Tihotapski alkohol" ne prinaša le negativnih ekonomskih posledic za ruska podjetja, ampak ima tudi slab vpliv na zdravje ljudi, saj vsako leto zaradi "nečiste" vodke umre na desetine Rusov.

Polmanjši davek
Igor Chuiyan, novi vodja zvezne agencije za nadzor nad trgovino z alkoholom, sicer pa nekdanji direktor monopolnega domačega podjetja za alkoholne pijače Rosspirtprom, načrtuje, da bi se davek na liter čistega alkohola znižal z 190,8 rublja (4,6 evra) na 100 rubljev (2,3 evra). To naj bi pomenilo, da se bo davek na pol litra vodke znižal z 38 na 20 rubljev.

Po nekaterih podatkih naj bi ruski državljani med recesijo manj kupovali vodko in se bolj usmerili v domačo žganjekuho. Njihov domač 'špirit' se tako imenuje "samagon".

J. R.