Vsako peto okrasno drevo pride iz gozdov občin Loški Potok in Sodražica. Foto: TV Slovenija
Vsako peto okrasno drevo pride iz gozdov občin Loški Potok in Sodražica. Foto: TV Slovenija

V decembru Janez Sterle iz Loškega potoka v svojem gozdu poseka do 200 mladih dreves, pri čemer jih, kot pojasnjuje, izbere med množico mladja: "Prej se posvetujemo z revirnim gozdarjem, da to naredimo najbolje."

Za naravno smreko se iz leta v leto odloči manj družin. Še pred 20 leti se je decembra v naših gozdovih posekalo 60 tisoč mladih dreves, zdaj le še okoli 30 tisoč. "Vsako peto drevo, vsako peto okrasno drevo pride iz gozdov občin Loški Potok in Sodražica," pojasnjuje Pavle Košir, vodja krajevne enote Travna Gora. Razlogov za to je več, dodaja: "Eden je to, da se tukaj smreka zelo naravno in bujno pomlajuje, druga stvar je pa tradicija dela z gozdom in z lesom."

Da to drži, smo se prepričali na tržnici v ljubljanskem BTC-ju, kjer zakonca Mohar iz Loškega Potoka že vrsto let v decembru prodajata smreke iz svojega gozda. Naravno drevo je boljše od umetnega, pravi Jože: "Naravna diši čisto drugače kot umetna, umetna je vsako leto ista." Vsako leto ga na tržnici poiščejo njegove redne stranke.

Ko smreka dobi okraske in postane božično drevo, pa se lahko začne praznični čas.

Kje posekamo največ božičnih drevesc?