Odprtje v Domu skupnosti je pritegnilo predstavnike vseh generacij. Foto: David Lotrič
Odprtje v Domu skupnosti je pritegnilo predstavnike vseh generacij. Foto: David Lotrič
Otroci lahko igrače, ki so se jih naveličali, podarijo lahko knjižnici reči in si tam izposodijo druge. Foto: David Lotrič
Organizacijska ekipa si želi, da bi Knjižnica reči v 'Savcu" postala navdih za zagod podobnih projektov drugod po glavnem mestu in vsej Sloveniji. Foto: David Lotrič
Pred 'knjižničarji' je konec tedna, poln evidentiranja na novo pridobljenih reči za izposojo. Foto: David Lotrič

V Knjižnici reči, ki je svoja vrata slavnostno odprla v sredo, delovati pa bo začela v ponedeljek (pred ekipo je naporen vikend evidentiranja in katalogiziranja reči, podarjenih na odprtju, po katerem se je zabava zavlekla dolgo v noč), so prepričani, da izposoja reči predstavlja inovativen način kljubovanja gospodarski krizi, saj ljudem omogoča uporabo reči, ki si jih sicer ne bi mogli privoščiti.

V Sloveniji v času krize vznika vse več projektov souporabe, ki kljub vedno tanjšim denarnicam pomagajo ljudem, da na preprost način, prek skupne rabe dobrin, ohranjajo kakovost življenja. Eden izmed glavnih ciljev koncepta je omogočiti posameznikom izposojo predmetov, katere bi drugače morali kupiti ter s tem prihraniti čas, denar in prostor.

Berlinski vzor za oživitev "Savca"
Ideja vzpostavitve Knjižnice reči se je porodila lansko pomlad, ko so strokovnjakinje za razvoj javnega prostora iz prostoRoža iskale primerne vsebine za oživitev Doma skupnosti v Savskem naselju ter koncept, ki bi k uporabi in soustvarjanju vsebin pritegnil prebivalce soseske. S svojimi izkušnjami s področja raziskovanja in implementacije različnih vidikov souporabe (coworking, crowdfunding, itd.) jim je na pomoč priskočila iniciativa Slovenia Coworking, s katero so po načelu od spodaj navzgor združili moči s ciljem, da kulturo souporabe ponesejo na raven delujoče storitve.

V sodelovanju z lokalno skupnostjo Savčanov, ki si želijo več dogajanja v naselju, se je ekipa odločila vzpostaviti model po vzoru berlinske knjižnice reči Leile, ki velja za prvo tovrstno izposojevalnico ter tako v Ljubljani kot prvi v Sloveniji vzpostaviti knjižnico, ki bo namesto knjig izposojala različne uporabne predmete - reči.

Išče se ... strojček za testenine in sokovnik
Kot je za MMC povedala članica ekipe "knjižničarjev" Eva Perčič, je največ povpraševanja po orodju in gospodinjskih aparatih, ki jih uporabljamo občasno, so pa zajetna investicija. Tako je bil recimo zelo iskan strojček za sladoled, ki ga zdaj najdemo v njihovem katalogu, strojček za testenine in sokovnik pa se še iščeta. Sogovornica, ki jo je zelo razveselil številčen obisk odprtja, na katerem so se srečale različne generacije in so se med prebivalce "Savca" pomešali prišleki z drugih koncev Ljubljane, dodaja, da bo najverjetneje treba zagotoviti orodje v več "izvodih", saj se ni bati, da bi počivalo na policah. Dodala je še, da so se izjemno razveselili podarjenega šivalnega stroja.

Hkrati lahko zgornje vrstice razumete kot poziv, saj član Knjižnice reči lahko postane vsakdo, ki podari reč s seznama želja ali vplača članarino. Če se v vaši kleti denimo praši strojček za testenine ali pa potapljaška oprema, morda celo masažna miza, je odgovor na dlani. Morda si ob vpisu izposodite trampolin in preverite svoje akrobatske spretnosti. Seveda so, glede na to, da gre za neprofitni projekt z omejenimi sredstvi, zelo dobrodošli tudi finančni prispevki posameznikov in podjetij - po lastnih zmožnostih.

Vstopite v knjižnico reči
Vstopite v knjižnico reči