Prvi od treh načrtovanih
Prvi od treh načrtovanih "poletov" je potekal 2. julija, še dva pa sta načrtovana za 4. in 7. julij. Foto: Reuters

Samo v eno letalo na letališču Songšan so pretekli teden sedli potnik. Čeprav je bilo doživetje skoraj do podrobnosti enako običajnemu, so tudi ti potniki ostali na trdnih tleh, saj je šlo zgolj za simulacijo. "Poleg tega, da so udeleženci morali skozi varnostni pregled, identifikacijski inšpekcijski pregled in druge postopke potrditve priseljevanja, so se dejansko vkrcali na letalo, da bi izkusili navdušenje ob vkrcanju," je za CNN Travel povedal Ting Hsu, ki dela v logističnem oddelku letališča Songšan. Potniki so bili prikrajšani za prigrizke na letalu in ključen trenutek – vzlet.

Za svoj sedež na letalu se je potegovalo 7000 posameznikov. Foto: Reuters
Za svoj sedež na letalu se je potegovalo 7000 posameznikov. Foto: Reuters

Srečneže za doživetje, ki so ga poimenovali "Pretvarjajte se, da greste v tujino", so izbrali preko družbenega omrežja. V začetku junija so na omrežju Facebook objavili nagradno igro, ki je od zainteresiranih zahtevala samo deljenje objave. Za svoj sedež na letalu se je potegovalo približno 7000 uporabnikov, kasneje pa so naključno izbrali 180 posameznikov.

Prvi “let” je opravil tajvanski prevoznik China Airlines, sledila pa bosta še dva. Drugo in tretje doživetje bo gostila družba EVA Air. "Letalska družba China Airlines je uredila osebje, ki bo poskrbelo za čiščenje in dezinfekcijo letal, hkrati pa udeležencem dajalo tudi navodila za preprečevanje pandemije. Tako bo javnost razumela prizadevanja letalske industrije na področju preprečevanja pandemije," je dodal Hsu.

Potniki bodo med prvimi izkusili nove zmogljivosti

Letališče Songšan je sicer manjše velikosti kot mednarodno letališče Taojuan v Tajpeju, vendar so preteklo leto opravili vrsto prenov in širitev. Na letakih, ki so oglaševali nenavadno doživetje, je bilo navedeno, da bodo udeleženci prvi, ki bodo na letališču izkusili nove zmogljivosti.

Mednarodni turizem je bil v večjem delu sveta ustavljen, saj so države zaprle svoje meje, da bi preprečile širjenje novega koronavirusa. Tajvan je meje zaprl marca. Tujim državljanom je otok še vedno prepovedan, vendar je tajvansko ministrstvo za zunanje zadeve nedavno sporočilo, da bo postopoma prilagodilo vstopne predpise.

Osebje je obiskovalce podučilo o varnostnih ukrepih na letalih. Foto: Reuterstur
Osebje je obiskovalce podučilo o varnostnih ukrepih na letalih. Foto: Reuterstur