Življenjska doba zelene morske želve je 80 let. Foto: EPA
Življenjska doba zelene morske želve je 80 let. Foto: EPA

Metanje kovancev v vodnjak je priljubljena navada za "klicanje" sreče na različnih koncih sveta. Če pa imajo vodnjaki živalske prebivalce, lahko pride do zelo neljubih situacij, kot se je zgodilo na Tajskem, je poročal Guardian.

Številni Tajci namreč verjamejo, da metanje kovancev na želvo prinaša dolgo življenje, in tako je bila 25-letna zelena morska želva dolga leta žrtev srečo iščočih. Zanjo pogubno je bilo to, da je kovance jedla. Veterinarji, ki so jo operirali, so v njenem želodcu našli kar za pet kilogramov "tovora," ki je poškodoval njen trebušni ščit in povzročil smrtno nevarno okužbo.

Pet kirurgov je kovance, številni med njimi so že delno razpadli, odstranjevalo kar sedem ur. To je bila prva tovrstna operacija na svetu. "Z doseženim smo zadovoljni. Zdaj pa se mora Bank potruditi, da okreva," je dejal eden od kirurgov Pasakorn Briksavan. Prihodnjih nekaj tednov čaka Bank stroga dieta, uživala bo lahko zgolj tekočo hrano. Po mesecu okrevanja jo čaka še šest mesecev fizioterapije.

Zgodba Bank je hitro zaokrožila po tajskih medijih in številni so želeli ubogi želvi pomagati. Za njeno zdravljenje so tako zbrali nekaj čez 400 evrov.

Običajna življenjska doba zelene morske želve, ki je uvrščena na seznam ogroženih vrst, ki ga je pripravila mednarodna unija za ohranjanje narave, je okoli 80 let.