Bojan Kovačič je nov Guinnessov rekorder. Foto: RTV SLO
Bojan Kovačič je nov Guinnessov rekorder. Foto: RTV SLO

Bojan Kovačič, profesor na Pedagoški akademiji v Mariboru, sicer pa harmonikar iz Prlekije, si je v petek zvečer zastavil težko nalogo. Odločil se je namreč, da bo neprekinjeno igral na klavirsko harmoniko vsaj 42 ur in pol in tako podrl vse do zdaj zapisane rekorde. Danes ob 12.30 je zadano nalogo izpolnil in se tako vpisal v Guinessovo knjigo rekordov.

Bojan Kovačič se je še pol ure pred začetkom pripravljal na podvig. Razmigati je bilo treba prste in seveda preizkusiti harmoniko. "Ker sem bil nekoč muzikant, potem sem imel približno petnajstletno pavzo, zdaj pa se je spet vnela ta želja po aktivnem igranju harmonike, zato sem se odločil za podiranje tega rekorda," je pred začetkom naloge povedal Kovačič.

Če kdo, potem so vanj že od vsega začetka verjeli domači. Mama Lojzka je pojasnila, da je bil Bojan vedno zelo vztrajen v vseh svojih dejanjih.

Da bi osvojil zadano, je moral Kovačič nepretrgoma igrati 31 ur in 25 sekund. Tak je namreč uraden svetovni rekord. In bolj se je približeval cilju, več ljudi ga je podpiralo.

Le malo pred koncem je s harmoniko pozdravil še obiskovalce dneva odprtih kleti Radgonskih goric in potem končno po vseh pravilih dosegel cilj.

"Občutki so fenomenalni, rekord je dosežen oziroma presežen in to je to," so bili prvi odzivi Kovačiča. Pa je čutil kaj utrujenosti po urah in urah igranja na harmoniko: "Trenutno nisem nič utrujen, sem poln adrenalina."

Zato je enostavno - nadaljeval! Kljub začudeni množici! 42 ur in pol je bilo zanj očitno premalo.

Slovenski harmonikar Guinnessov rekorder
Slovenski harmonikar Guinnessov rekorder