Dobrovo v Goriških brdih, prestolnica rdečih češenj - je bilo v soboto v znamenju bele barve. Na dobrovskem gradu so namreč pripravili briško poroko po starem. Foto: RTV SLO
Dobrovo v Goriških brdih, prestolnica rdečih češenj - je bilo v soboto v znamenju bele barve. Na dobrovskem gradu so namreč pripravili briško poroko po starem. Foto: RTV SLO
Briška poroka po starem

Tradicionalno briško poroko, ki so jo prvič izvedli v okviru praznika češenj, so časovno postavili v začetek prejšnjega stoletja. Celoten obred je potekal po takratnih običajih - tako mladoporočenca kot tudi svatje so bili oblečeni v stara tradicionalna briška oblačila, prireditev na gradu Dobrovo so si poleg svatov ogledali tudi številni obiskovalci, med katerimi je bilo precej tujcev.

Že pred samo poroko so posneli film o dvorjenju, dogovoru očetov, pripravah na poroko, prevozu bale ter o fantovščini in dekliščini. Izbranemu paru - Silvijo in Tadeja so izbrali na posebni prireditvi, v finalu pa so se za briško poroko potegovali štirje izmed devetih prijavljenih parov - so tudi ob prihodu na grad Dobrovo domači fantje pripravili presenečenje, ko je moral ženin plačati za svojo nevesto, šele nato pa jo je lahko popeljal v Viteško dvorano gradu, kjer ju je župan občine Brda Franc Mužič poročil.

Po civilni in cerkveni poroki v grajski kapeli sta se mladoporočenca v spremstvu svatov odpravila v povorki skozi središče Dobrovega do Vinske kleti Goriška brda, kjer so jima pripravili pogostitev in družabni del brez javnosti. Silvija in Tadej pa sta poleg plačane poroke v dar dobila tudi številne nagrade sponzorjev, med katerimi je tudi poročno potovanje.

Če drži rek, da dež prinaša mlademu paru srečo, jo bosta mladoporočenca Tadej Kranjc iz Ustij na Vipavskem in Silvija Kumer iz Cerovega imela v skupnem življenju obilo. Med celotno poroko je namreč deževalo, kar je prirediteljem močno otežilo organizacijo dogodka. Po obredu so mladoporočenca odpeljali s kočijo, mi pa verjamemo, da bosta srečno živela do konca svojih dni.

Utrinke s poročne ceremonije si lahko ogledate v prispevku novinarke Mojce Dumančič.

Briška poroka po starem