Fabien Cousteau v podvodnem laboratoriju, iz katerega je na spletno stran in Twitter pošiljal fotografije nenavadnih obiskovalcev. Foto: Reuters
Fabien Cousteau v podvodnem laboratoriju, iz katerega je na spletno stran in Twitter pošiljal fotografije nenavadnih obiskovalcev. Foto: Reuters
Fabien Cousteau
Misijo bi morali izvesti že jeseni, a niso dobili dovolj sredstev. Foto: Reuters

46-letni Francoz se je po večletnih pripravah v posebnem, 13 metrov dolgem laboratoriju, imenovanem Aquarius, pod morsko gladino v bližini koralnega grebena Key Largo na Floridi spustil 1. junija. Od takrat je dober mesec preživel 18 metrov pod morsko gladino.

"Glavni namen naše odprave je bil, da novica o podvodnem bivanju pride do čim več ljudi, da bi prihodnje generacije izobrazili o tem, da morajo skrbeti za oceane, jih spoštovati in raziskovati, podobno kot se je to dogajalo v obdobju mojega dedka," je dejal po prihodu na površje. Dodal je še: "Zame ima ta dogodek seveda velik simbolični pomen, saj je moj dedek s sodelavci pred 50 leti pod vodo v Rdečem morju preživel 30 dni."

Ves čas v stiku s površjem
Namen Cousteaujeve dogodivščine, ki so ji dali ime Mission 31, je bil zbiranje sredstev za ohranjanje oceanov,v laboratoriju pa so bili ves čas tudi znanstveniki z univerze MIT v Bostonu, ki so preučevali vpliv spreminjanja morja na podvodno življenje. Ker so ves čas živeli pod vodo, so lahko laboratorij večkrat na dan, tudi ponoči, zapustili in zbirali vzorce s koralnega grebena.

Laboratorij Aquarius je tehnološko zelo dovršen, saj ima klimatsko napravo, opremljen je tudi z brezžično spletno povezavo, tušem, kopalnico in šestimi posteljami. Velika okrogla okna so stanovalcem omogočala, da 24 ur na dan opazujejo morsko dogajanje. Čeprav so odpravo ocenili kot uspešno, pa brez težav ni šlo. "Neko noč je klimatska naprava nehala delati, zato se je termometer hitro povzpel na 35 stopinj Celzija, v zraku pa je bila 95-odstotna vlažnost. Priča sem bil tudi nenavadnim bojem za preživetje med ribami," je dejal strokovnjak za podvodni ekosistem Andrew Shantz.

Prejšnji rekord v najdaljšem bivanju pod vodo je imel Fabienov dedek Jacques Cousteau, ki je leta 1963 v podobnem okolju v Rdečem morju preživel 30 dni. Slavni raziskovalec morij je umrl leta 1997, njegov legendarni izrek pa se glasi: "Da bi posnel ribo, moraš postati riba."