Kraljica je o prenovi obveščena in jo tudi podpira. Foto: Reuters
Kraljica je o prenovi obveščena in jo tudi podpira. Foto: Reuters

Dela bodo financirana iz deleža, ki ga britanska kraljeva družina vsako leto prejme iz proračuna za vzdrževanje svoje posesti, vanj pa prispevajo davkoplačevalci.

Ta delež se bo v času prenove povečal s 15 na 25 odstotkov, predlog zanj pa je vlada poslala v britanski parlament, ki ga naj bi potrdil do marca.

Na posestvu bodo zamenjali vodovodne pipe, grelnike vode in električno napeljavo. Po besedah glavnega oskrbnika kraljeve hiše Tonyja Johnstona Burta se lahko zaradi 60 let starih kablov zgodi preboj električnega toka ali izbruhne požar, vodovodne pipe, ki puščajo, pa lahko poškodujejo umetnine. Prav tako nameravajo na streho namestiti solarne celice.

V času prenove bosta kraljica in princ Filip ostala v palači, zamenjati bosta morala zgolj sobo. Na drugi strani bo del zaposlenih palačo prisiljen zapustiti, saj bodo prenovili tudi del stanovanjskega predela.

Turistični ogledi bodo še vedno mogoči
Kljub delom pa bo palača še vedno ostala odprta za obiskovalce, po običajnem urniku bo potekala tudi menjava straže.

Palačo, ki izvira iz 17. stoletja, je prva uporabljala kraljica Viktorija, praprababica kraljice Elizabete II. To bo sicer prva večja prenova po drugi svetovni vojni, ko so palačo morali obnoviti zaradi škode, ki jo je povzročilo bombardiranje nemške vojske.