Kot so sporočili iz McDonaldsa, želijo v vseh svojih restavracijah po svetu do leta 2025 uporabljati le embalažo iz obnovljivih in recikliranih virov. Foto: Reuters
Kot so sporočili iz McDonaldsa, želijo v vseh svojih restavracijah po svetu do leta 2025 uporabljati le embalažo iz obnovljivih in recikliranih virov. Foto: Reuters
Poslavljajo se plastične slamice v restavracijah McDonalds. Foto: Reuters

Ob tem bodo podoben ukrep uvedli tudi v restavracijah v ZDA, Franciji, Avstraliji in na Norveškem ter Švedskem, je poročala nemška tiskovna agencija DPA.

"McDonalds je predan temu, da svojo razširjenost uporabi za dobro in za iskanje trajnostnih rešitev za plastične slamice po svetu," je dejala predstavnica verige Francesca DeBiase, ki upa, da bo njihov ukrep podkrepil trajnostne spremembe v celotni panogi.

Odločitev so v verigi sprejeli po tem, ko je več kot 500.000 ljudi podpisalo spletno peticijo, v kateri so McDonalds pozvali k prenehanju uporabe plastičnih slamic. Pri tem so opozorili na posledice, ki jih imajo plastični odpadki na oceane in morska bitja.

Tematika naraščajoče ravni plastičnih odpadkov v oceanih je v preteklih tednih prešla v politično ospredje. Tako EU kot Velika Britanija sta med tistimi, ki se zavzemajo za prepoved nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo, med njimi predvsem plastičnih slamic in palčk za ušesa.

Kot so sporočili iz McDonaldsa, želijo v vseh svojih restavracijah po svetu do leta 2025 uporabljati le embalažo iz obnovljivih in recikliranih virov.

Predstavnica britanske veje mednarodne okoljevarstvene organizacije Greenpeace Louise Edge je ukrep ameriške verige pozdravila in pozvala k nadaljnjemu globalnemu ukrepanju.

"Prepoved uporabe plastičnih slamic je majhen korak pred pričakovano vladno prepovedjo. Razširjenost McDonaldsa pa seveda pomeni, da bo imel njihov ukrep določeno težo," je dejala in verigo pozvala k nadaljnji globalni prepovedi uporabe plastičnih slamic v njihovih restavracijah.