Foto: EPA
Foto: EPA

Zagrebško sodišče za prekrške je tudi v ponovljenem postopku presodilo, da je 33-letna Zagrebčanka storila prekršek, ker je leta 2015 na ulicah hrvaške prestolnice nosila majico z logotipom lista indijske konoplje – čeprav je bilo oblačilo znane švicarske blagovne znamke, ki ga je 33-letnici podarila prijateljica, kupljeno v eni izmed prestižnih trgovin v Zagrebu.

Visoko sodišče za prekrške v Zagrebu je leta 2017 razveljavilo prvostopenjsko sodbo sodišča, ki je 33-letnico obsodilo zaradi prekrška, kazni pa ji ni izreklo. Po zakonu je za tovrsten prekršek predvidena denarna kazen od 5.000 do 20.000 kun (od 676 do 2.700 evrov).

Policist, ki je zaradi majice pridržal Zagrebčanko, je bil lani nagrajen zaradi dosežkov v boju proti prepovedanim mamilom. Foto: EPA
Policist, ki je zaradi majice pridržal Zagrebčanko, je bil lani nagrajen zaradi dosežkov v boju proti prepovedanim mamilom. Foto: EPA

Po pritožbi Zagrebčanke je nato sodišče na drugi stopnji razsodilo, da na prvi stopnji niso ugotovili, ali je sploh šlo za prekršek. Niso odgovorili niti na vprašanje, ali majica z logotipom marihuane predstavlja propagando z namenom pridobitve kupcev, poroča danes Jutarnji list.

Na ponovljenem sojenju na prvi stopnji so maja letos znova potrdili, da je 33-letnica storila prekršek. Znova ji niso izrekli kazni, a bo morala plačati 200 kun (27 evrov) za stroške postopka. Kot so zapisali v sodbi, je z majico sugerirala, da je marihuana dovoljena in sprejemljiva droga in s tem kršila zakon o boju proti zlorabi mamil, ki prepoveduje vse oblike oglaševanja mamil, dodaja časopis.

Zagrebčanka se je znova pritožila, ker vztraja, da lahko nosi majico, ki jo je mogoče kupiti v trgovini. Z odvetnikom menita, da je sodišče brez kakršnih koli pomislekov sprejelo policijsko ovadbo. V pritožbi sta navedla, da je podobe marihuane danes mogoče videti tako rekoč na vsakem koraku in da so medtem na Hrvaškem uzakonili uporabo marihuane v medicinske namene.

Časopis še navaja, da je bil policist, ki je pridržal Zagrebčanko, potem ko jo je ustavil zaradi majice sredi hrvaške prestolnice julija 2015, lani nagrajen zaradi dosežkov v boju proti prepovedanim mamilom.