Glasbena čestitka za legendo. Foto: Facebook/Heart Radio
Glasbena čestitka za legendo. Foto: Facebook/Heart Radio

Tom Moore, ki je trenutno verjetno najbolj znani dobrodelnež na svetu, saj je zbral več kot 33 milijonov evrov za britanski zdravstveni sistem, je v nedavnem intervjuju priznal, da je posebej naklonjen znani britanski plavolaski, pevki in voditeljici ter sodnici v resničnostnem šovu Britain's Got Talent, ki jo je opisal kot "očarljivo in čudovito". Ta se je zato odločila, da mu bo javno popestrila častitljivi jubilej.

Poklicala ga je iz studia, kjer skupaj z Jamiejem Theakstonom gosti jutranjo radijsko oddajo, in mu namenila čutno izvedbo pesmi Vse najboljše (Happy Birthday) v slogu hollywoodske zapeljivke Marilyn Monroe, ki jo je pred več kot pol stoletja posvetila takratnemu ameriškemu predsedniku Johnu F. Kennedyju in jo tako naredila nesmrtno.

Navdušeni Moore je glasbeno čestitko s svojo vnukinjo spremljal preko videoprenosa, ko je končala, pa mu je Amanda Holden dejala še: "Rekla sem Jamieju, da bi morali to bolje načrtovati - za vas bi skočila tudi iz torte v kopalkah!"

Narodni junak in svetovni rekorder

Slavljenec. Foto: EPA
Slavljenec. Foto: EPA

Veteran je postal narodni junak, ko se je odločil s svojo hojico prehoditi 100 dolžin svojega 25-metrskega dvorišča še pred dopolnjenim 100. rojstnim dnem, sočasno pa je s tem zbiral denar. Ker je zastavljeni cilj, 1000 funtov in 100 krogov dosegel le malo po tem, je denar zbiral še naprej – pa tudi hodil. Na računu, namenjenemu britanskemu zdravstvenemu sistemu (NHS), se je nato le v nekaj dneh zbralo več kot 20 milijonov funtov, do konca aprila pa doseglo že 30 (33 milijonov evrov).

S svojim dejanjem si je prislužil Guinnessov rekord za posameznika, ki je s hojo zbral največ denarja za dobrodelne namene.

Počastila ga je tudi britanska pošta – vse znamke so namreč ožigosali s posebnim rojstnodnevnim voščilom: "Vse najboljše za 100. rojstni dan, stotnik Tom Moore, junak, ki je zbiral denar za nacionalni zdravstveni sistem, 30. aprila 2020."

Promet je bil te dni še posebej velik prav na pošti blizu kraja Bedford v osrednji Angliji, saj je bilo več kot 65.000 pošiljk namenjenih Mooru. V škatlah je bilo več deset tisoč voščilnic, pisem in daril za britanskega veterana druge svetovne vojne, ki pa je prejšnji teden postavil še en rekord.

S pevcem Michaelom Ballom sta namreč skupaj (na daljavo) posnela priredbo skladbe You'll Never Walk Alone zasedbe Gerry & The Pacemakers, izkupiček od prodaje singla pa prav tako namenila posebnemu skladu za NHS.

Singel se je v zgolj enem tednu povzpel na vrh lestvice najbolj predvajanih skladb, s čimer je Moore postal prvi (skoraj) stoletnik, ki mu je to uspelo.