Katerega bi pa izbrale ve? Foto: Revija Proceedings of the National Academy of Sciences
Katerega bi pa izbrale ve? Foto: Revija Proceedings of the National Academy of Sciences
Seks
Ženske so skozi zgodovino podzavestno izbirale moške z daljšimi penisi. Kar se je kljub oblačilom ohranilo do danes. Foto: Thinkstock

Skupina raziskovalcev z Avstralske nacionalne univerze v Canberri je namreč v najnovejši študiji odkrila, da je nenavadno dolg falus homo sapiensa, ki je precej daljši, kot je to potrebno za opravljanje osnovne biološke vloge, posledica tisočletij, skozi katera so ženske raje izbirale moške z daljšimi penisi.

Nekoč, ko so ljudje po Zemlji hodili še brez (skrbno izbranih) oblačil, so ženske na vsakem koraku lahko ocenjevale (ali pa vsaj opazile) dolžino penisov moških v njihovi bližini. Nezavedno - ali pa tudi ne - so izbirale tiste moške, katerih falusi so tudi v nevzburjenem stanju vzbujali njihovo pozornost. In skozi tisočletja evolucije je moški predstavnik rodu homo sapiens zato postal bolj obdarjen, čeprav biološko to ni bilo potrebno, ugotavljajo znanstveniki pod vodstvom Briana Mautza.

Ne slepite se, še danes je tako
Ta trdi, da posledično ženske še danes čutijo nepojasnljivo privlačnost do moških z daljšimi falusi, a se tega najpogosteje niti ne zavedajo. "Ugotovili smo, da je privlačnost, ki jo čutijo ženske do moških, pogojena z dolžino penisa. Natančneje, daljši penisi se jim zdijo privlačnejši od krajših," je za britanski časnik Independent pojasnil Mautz in dodal, da je na podlagi študije zelo težko ugotoviti, kaj več kot to, da imajo ženske tudi danes raje bolj obdarjene moške. "Razlog je tudi v oblačilih - ta kar zapletejo položaj," pravi.

Niso vedele, kaj točno naj gledajo
Študijo so opravili na skupini več kot 100 Avstralk, ki so jih posadili pred zaslon in jim kazali 49 računalniško izdelanih tridimenzionalnih modelov golih moških, vsaka izmed sodelujočih pa je morala nato s številkami od ena do sedem oceniti, kako spolno privlačne se jim zdijo podobe. Pri tem so se "poigrali" tudi z višino moških in širino njihovih ramen v primerjavi z boki, a so ugotovili, da ti dve telesni značilnosti nista odigrali tako velike vloge.

"Raziskava vsekakor dokazuje, da je velikost pomembna, vsaj do določene mere," še sklene Mautz.