Novorojenec vojvodinje Catherine ne potrebuje priimka. Foto: EPA
Novorojenec vojvodinje Catherine ne potrebuje priimka. Foto: EPA
Princ Charles
Princ Philip je med rojstvom princa Charlesa igral skvoš. Foto: EPA
Princa William in Harry
Princa William in Harry sta bila rojena v porodnišnici, in ne v palači. Foto: EPA

Rojstvo kraljevega otroka je vse prej kot običajni dogodek. Dokaz za to je na primer dejstvo, da so se v preteklosti rojstev udeleževali notranji ministri. Zadnji takšen primer je bil ob rojstvu kraljičine sestrične princese Alexandre leta 1936. Običaj pa se je končal prav leta 1948 - pred rojstvom princa Charlesa. Takrat so ugotovili, da njihova navzočnost prav nič ne pripomore k potrditvi rojstva. Ob rojstvu kraljice Elizabete II. je bil navzoč takratni notranji minister sir William Joynson - Hicks. Po poročanju virov naj bi bil prav on tisti, ki je novico prenesel takratnemu županu Londona.

Porod princese Margarete leta 1930 je povzročil nekaj preglavic takratnemu notranjemu ministru JR Clynesu. Med porodom se je mudil na Škotskem, potem ko je princesa rodila dva tedna po načrtovanem roku. Ko je bil otrok na poti, je bil Clynes že v postelji, toda ob neizogibnem prihodu novega kraljevega otroka na svet je moral pohiteti v palačo.

Poleg ministrov tudi nadškofi

Pri porodu so bili v preteklosti navzoči tudi nadškofje. Izjema je bilo leto 1841, ko je rojstvo prvega sina kraljice Victorie tedanji nadškof zamudil. Razlog še danes ni znan. Še več, k čakanju na rojstvo princa Jamesa II. leta 1688 naj bi bilo povabljenih 42 vidnih predstavnikov britanske družbe, ki so bili tam z enim samim ciljem: potrditi rojstvo. Dogodek so takrat opisali kot: "Prvi medijski cirkus, ki je obkrožal kraljevo rojstvo." Ljudje so dvomili, da je žena kralja Jamesa II. dejansko noseča. Po rojstvu pa so se celo razširile govorice, da so otroka pretihotapili v spalnico v ponvi. Škandal je pod vprašaj postavil legitimnost rojstev kraljevih otrok.

Veselo novico je prva izvedela kraljica
Iz preteklosti skok v sedanjost. Kot smo že poročali, se rojstvo ali smrt v kraljevi družini uradno objavi na posebnem stojalu, ki je nameščeno na ograjo Buckinghamske palače. O rojstvu je sicer najprej obveščena kraljica, nato starejši člani kraljeve družine, nato družina Middleton, šele nato preostali. Po uradni potrditvi spola je novica objavljena tudi na uradnih profilih na Facebooku in Twitterju.

Princ William si bo po porodu vzel dvotedenski plačani očetovski dopust, ki je v Veliki Britaniji uveljavljen od leta 2003. Princ je namreč zaposlen kot pilot v britanski vojaški enoti. Kot zanimivost: princ Philip je med rojstvom princa Charlesa igral skvoš.

Tretje rojstvo kraljevega otroka v porodnišnici
Princ William je tudi prvi prestolonaslednik, ki se ni rodil v palači, ampak v porodnišnici. Podobno kot on bo tudi njegov naslednik rojen v porodnišnici.

Kraljevo rojstvo se običajno proslavi z 41 streli iz topov kraljeve vojske. Običajni kraljevi pozdrav sicer zajema 21 strelov iz topov, toda ker bodo izstreljeni iz kraljevega parka Green Park, to zahteva še dodatnih 20 strelov. Če bi bili izstreljeni iz utrdbe Tower of London, bi bilo potrebnih 62 strelov.

Ko bo prišel čas za krst otroka, bo nosil repliko obleke, ki jo kraljevi otroci nosijo že od leta 1841. Prvič so jo uporabili ob krstu najstarejše hčerke kraljice Victorie. Novorojenec vojvodinje Catherine pa ne potrebuje priimka. Otrok bo dobil naziv princ ali princesa. A Catherine in William se lahko odločita kljub temu za enega izmed treh priimkov: Mountbatten-Windsor, Wales ali Cambridge.