Westova je zmagala s svojo biskvitno torto. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Westova je zmagala s svojo biskvitno torto. Foto: freedigitalphotos.net
Rosemary West (levo) dosmrtno kazen prestaja v zaporu Low Newton. Foto: Reuters

Danes 64-letna Westova svojo kazen prestaja v zaporu Low Newton, kjer pa si je očitno našla konjiček, ki jo veseli – peka.

Po poročanju britanskega tabloida Daily Star je tako pred kratkim spekla biskvitno torto, ki je zmagala na tekmovanju v peki slaščic v zaporniški kuhinji, pri čemer so žirijo sestavljale preostale zapornice. In da, Westova lahko uporablja nož – a le pod nadzorom.

"Westova si s svojimi kuharskimi veščinami kupuje naklonjenost zapornic," je za časopis povedal neimenovani vir iz zapora. "V krilu F je nastanjenih nekaj zelo nasilnih žensk in veliko izmed njih je zelo agresivno naravnanih do Westove zaradi njenih zločinov, a ji nekako uspeva miriti položaj s piškoti in tortami, ki jih peče za preostale zapornice."

Dejavnosti za izboljšanje odnosov
Čeprav novica zveni komaj verjetno, pa to ni prvič, da bi v enem izmed britanskih zaporov priredili kuharsko tekmovanje. Aprila je tako Daily Mail poročal, da se bodo v zaporu Spring Hill zapornice redno merile v peki, da bi tako "izboljšali odnos" med njimi. Zapor v isti namen prireja filmske večere in tekmovanja v pospravljanju sob.

V Veliki Britaniji sicer dobrodelna organizacija Clink usposablja na stotine zapornikov v kulinariki in drugih veščin, povezanih z gostinstvom, v upanju, da se bodo zaporniki lahko po izpustitvi v industriji zaposlili.

Clink tudi v treh angleških in enem valižanskem zaporu vodi restavracije, v katerih so zaposleni zaporniki, v Manchestru pa pekarno in kavarno, ki ju vodijo diplomanti njihovega programa. Po podatkih organizacije je za njihove tečajnike skoraj 50 odstotkov manjša verjetnost, da bodo znova zagrešili prekršek, kot za tiste, ki se niso udeležili njihovega programa.

Westova je pri svojih grozodejstvih sodelovala z možem Fredom in skupaj naj bi med letoma 1973 in 1987 mučila ter ubila najmanj devet deklet, Rosemary pa naj bi leta 1971 ubila tudi svojo osemletno pastorko Charmaine. Fred West je leta 1995 v zaporu, ko je čakal na sojenje, storil samomor.