Papirnati 'lažniv kljukec' v podobi premierja Donalda Tuska. Foto: EPA
Papirnati 'lažniv kljukec' v podobi premierja Donalda Tuska. Foto: EPA
Protesti na Poljskem
Protesti so kljub ogromni udeležbi potekali mirno. Foto: EPA

Shod so organizirali sindikati, množica pa je med mirnim sprehodom po prestolnici mahala z zastavami, trobila in vzklikala gesla, kot so "Služba za skrajšan delovni čas, polno izkoriščanje", "Dobili vas bomo", "Tuskova vlada mora iti" in "Nismo Tuskovi sužnji".

Delavcem bodo lahko podaljšali delovni čas
Poljsko gospodarstvo je dve desetletji rastlo, letos pa se je le za las izognilo padcu v recesijo. Brezposelnost je velika težava, sploh med mladimi, saj je februarja dosegla najvišjo stopnjo v šestih letih - 14,4 odstotka. "Morali smo priti v Varšavo in vladi pokazati rdeči karton," je dejal eden izmed udeležencev.

Sindikati zavračajo tudi novi vladni predlog, ki bi delodajalcem dal več vpliva pri določanju delovnega časa svojih podrejenih. "Vlado smo danes zadnjič opozorili. Če nas ne bo poslušala, bomo blokirali celotno državo," pa so posvarili avtoprevozniki.

Upočasnjena gospodarska aktivnost je Tuskovo priljubljenost znižala na najnižjo raven, odkar je pred šestimi leti prevzel oblast, javnomnenjske ankete pa kažejo, da bi na morebitnih volitvah zmagala opozicija. Ljudi je razburila tudi vladna odločitev, da zviša upokojitveno starost za oba spola na 67 let, napovedana je pokojninska reforma, s ciljem zmanjšanja fiskalnega primanjkljaja pa so za en odstotek, na 23 odstotkov, dvignili tudi davek na dodano vrednost.

Kaczynski čaka na priložnost
Delavci opozarjajo, da je povprečna mesečna plača, ki znaša 865 evrov, med najnižjimi v Evropi, močno pa si prizadevajo tudi, da bi vlada preklicala ukrep in da bi Poljakinje še vedno delale do 60. leta, moški pa do 65.

Po prepričljivi Tuskovi zmagi na parlamentarnih volitvah leta 2011 je Poljska veljala za eno najtrdnejših gospodarstev in najstabilnejših držav v Srednji Evropi, a mnogi so prepričani, da oblast njemu in njegovi stranki sredinski Civilna platforma počasi polzi iz rok. To pomeni, da se znova smeji nekdanjemu premierju Jaroslawu Kaczynskemu.