Za zdaj naj bi prekinitev ognja v vzhodnem delu Alepa držala. Foto: Reuters
Za zdaj naj bi prekinitev ognja v vzhodnem delu Alepa držala. Foto: Reuters
Alep
V vzhodnem delu Alepa živi od 250.000 do 275.000 ljudi. Del mesta od julija oblegajo vladne sile, prebivalci pa trpijo hudo pomanjkanje vode, hrane in zdravil. Foto: Reuters
Zeid Raad Al Husein
Visoki komisar ZN-a za človekove pravice Zeid Raad Al Husein je opozoril na obleganje in obstreljevanje vzhodnega dela mesta za zločin zgodovinskih razsežnosti. Foto: Reuters

Od začetka zračnih napadov na vzhodni del Alepa pred enim mesecem, ki je pod nadzorom terorističnih skupin, je bilo ubitih najmanj 500 ljudi in ranjenih 2.000. Sirske oblasti trdijo, da so za smrti civilistov odgovorni "teroristi".

24-urno prekinitev zračnih napadov so hotele humanitarne organizacije v okviru Združenih narodov izrabiti za evakuacijo ranjencev in dostavo pomoči, a po poročanju BBC-ja tega še niso izvedli, saj nimajo zadostnih varnostnih zagotovil.

Civilisti ne zaupajo
Le malo civilistov upošteva pozive, da se umaknejo iz vzhodnega dela mesta. Sirska vojska je odprla osem koridorjev za umik civilistov, a jih praktično nihče ne izkoristi. Rusija je upornike obtožila, da civiliste namenoma ustrahujejo in tako uporabljajo kot živi ščit.

Alep kot klavnica
Zahodne države so silovito bombardiranje označile za pokol, pa tudi mogoč vojni zločin, kar bo preučil Svet ZN-a za človekove pravice. Kot poroča portal RT, so že izglasovali začetek neodvisne preiskave v Alepu, "s katero namigujejo, da so za večino smrti civilistov odgovorni sirska vojska in Rusija". Sklic seje je predlagalo 16 držav, med njimi ZDA, Francija, Nemčija in Velika Britanija, ki so predlagale tudi sprejem resolucije, s katero bi Svet ZN-a za človekove pravice obsodil velike kršitve humanitarnega in vojnega prava v Siriji, zlasti v vzhodnem delu Alepa. Čeprav resolucije tega organa niso obvezujoče, je pričakovati, da se bo Rusija močno zoperstavila kakršni koli obsodbi sirskega režima.

"Obleganje in bombardiranje vzhodnega Alepa ni zgolj tragedija, gre za zločine zgodovinskih razsežnosti," je dejal visoki komisar ZN-a za človekove pravice Zeid Raad Al Husein, ki je položaj v tem mestu primerjal s "klavnico". Kot je ocenil, gre za sistematične napade na civiliste, kar je zločin proti človečnosti.

Sirijo je označil za "nadomestno bojišče", kjer se spopadajo številne države, vendar pa je zdaj prišel čas, da se politična nesoglasja poležejo in da se posvetijo trpljenju civilistov. Če mednarodni skupnosti namreč ne bo uspelo ustaviti tega prelivanja krvi in zaščititi civilistov, "bo to preganjalo vsakega izmed nas", je v svojem nagovoru še poudaril Al Husein. Vodja mednarodne preiskovalne komisije ZN-a za Sirijo Paulo Pinheiro je tudi pozval Mednarodno kazensko sodišče, naj preišče navedbe o vojnih zločinih v Siriji, še poroča AFP.