Zadnji dnevi v Gazi so zelo krvavi. Foto: EPA
Zadnji dnevi v Gazi so zelo krvavi. Foto: EPA
Zunanja ministrica Cipi Livni (levo) in premier Ehud Olmert
Izraelci vztrajajo pri obstreljevanju Gaze. Foto: EPA

Iz Abasovega kabineta so sporočili, da so pogajanja prekinjena, kot tudi vsi drugi stiki na vseh ravneh, saj pri taki agresiji z izraelske strani komunikacija nima pomena. Prekinitev velja, dokler se agresija ne bo končala.

Mednarodna skupnost poziva h končanju nasilja
Slovenija kot predsedujoča EU-ju je izrazila zaskrbljenost zaradi razvoja dogodkov na Bližnjem vzhodu in ostro nasprotovanje povračilnim ukrepom izraelske vojske proti prebivalcem Gaze.
Izrael je pozvala, naj ravna skladno z mednarodnim pravom, palestinsko stran pa, naj takoj preneha napade na Izrael. Sporočila je še, da je civilno prebivalstvo na obeh straneh preveč vpleteno in da se mora trpljenje čim prej končati. Opomnila je na dogovore, sprejete na konferenci v Annapolisu, kjer je bila rešitev izraelsko-palestinskega spora predvidena s pogajanji.

H končanju nasilja je pozval tudi nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier. "Naraščanje nasilja v Gazi me navdaja z veliko skrbjo. Še posebej pa sem zaskrbljen zaradi ustavitve načrtovanih mirovnih pogovorov."

Zakrbljenost nad stanjem je izrazil tudi papež Benedikt XVI, ki je pozval k prenehanju nasilja na obeh straneh in izrazil nujnost razglasitve brezpogojnega premirja. "Ponavljam moj neodložljiv poziv izraelskim in palestinskim oblastem k ustavitvi tega začaranega kroga nasilja, brezpogojno."

Že več kot sto žrtev
Potem ko so palestinske rakete sredi tedna ubile enega izraelskega študenta, so izraelski vojaki začeli vojaške napade, ki so do zdaj terjali že več kot 100 žrtev, med njimi je več kot polovica civilistov. Obstreljevanja se nadaljujejo z obeh strani.

K. T.