Abe na poti v bolnišnico. Foto: Reuters
Abe na poti v bolnišnico. Foto: Reuters
Šinzo Abe
Japonska občila so preplavili posnetki Abeja med oznanitvijo odstopa. Foto: Reuters
Abe v bolnišnici

Glavni tajnik njegovega kabineta Kaoru Josano je že predtem dejal, da so Abeja pregledali zdravniki in da obstaja možnost, da ga bodo zadržali v bolnišnici. Na novinarski konferenci je Abejev zdravnik sporočil, da ima 52-letni premier v odstopu gastroenterološke težave, zato bo ostal v bolnišnici še nekaj dni.

Abe je včeraj oznanil, da zapušča mesto premierja, ki ga je pred enim letom prevzel od Džuničira Koizumija. Kot glavni vzrok je navedel upanje, da bo novi premier prinesel več možnosti za podaljšanje misije japonskih sil v Afganistanu, ki se bo iztekla novembra. Nekateri starejši uradniki pravijo, da je odstop povezan tudi z zdravstvenimi težavami.

Njegovo enoletno predsedovanje so zaznamovali finančni škandali, v katere so bili vpleteni ministri, velik udarec pa je Abejevim liberalnim demokratom zadal tudi poraz na julijskih volitvah polovice članov zgornjega doma.

V boj za nasledstvo tudi Nukaga
Čeprav za najresnejšega kandidata za Abejevega naslednika velja njegov tesni sodelavec Taro Aso, se je v boj za premierja in predsednika Liberalne demokratske stranke podal tudi zdajšnji finančni minister Fukuširo Nukaga. "Menim, da je v skladu s politično odgovornostjo in obvezo, da se z odločnostjo spoprimemo s težkimi časi. Želim prevzeti vodstvo," je dejal 63-letni Nukaga, ki je bil v svoji karieri tudi obrambni minister in minister za gospodarstvo, a je bil zaradi škandalov obakrat primoran odstopiti. Abejev prehodnik Koizumi je zanikal, da se bo znova potegoval za položaj presednika stranke, ki bo hkrati tudi premier vlade. Stranka bo novo vodstvo med petimi kandidati izbrala 23. septembra, in ne 19., kot je bilo rečeno sprva.

K. T.

Abe v bolnišnici