Nemški kancler Olaf Scholz s predsednikom Senegala Mackyjem Sallom. Foto: Reuters
Nemški kancler Olaf Scholz s predsednikom Senegala Mackyjem Sallom. Foto: Reuters

To bo prvi obisk nemškega kanclerja v Afriki od izvolitve. Z obiskom želi predvsem poiskati nove dobavne vire energije po prekinitvi odnosov z Rusijo.

Senegal je namreč eden večjih proizvajalcev zemeljskega plina v regiji, Scholz pa si bo tam ogledal tudi sončno elektrarno. Nemčija je ob tem Senegalu, ki trenutno predseduje vrhu Afriške unije, podala vabilo na vrh G7, ki ga Nemčija gosti junija.

Sorodna novica Geoplin neuspešen pri dobavi plina na Krku: Energetska stabilnost v Sloveniji ni ogrožena

Že v petek je Berlin naznanil, da želi sodelovati pri odkrivanju zalog zemeljskega plina v Senegalu, da bi ga dobavljali na evropski trg. Napovedi pri črpanju zemeljskega plina v Senegalu za prihodnje leto so 2,5 milijona ton in deset milijonov ton do leta 2030.

Senegalski predsednik Macky Sall je dejal, da je država pripravljena sodelovati. Glede samega iskanja zemeljskega plina, financiranja projekta in drugih vprašanj pa "ostaja še vse odprto, z Nemčijo smo se o tem pripravljeni pogovarjati", je dejal.

Nemške enote v Nigru

Scholz bo med drugim v Nigru obiskal nemške vojaške enote in se z njimi pogovoril o napredku glede boja proti džihadističnim skupinam. Niger je prevzel večjo vlogo pri gostovanju evropskih posebnih enot, saj so se evropski odnosi z vojaško hunto, ki vlada sosednjemu Maliju, poslabšali.

Vojna v Ukrajini, ki je velik dobavitelj pšenice in živil, je sprožil težave pri dobavi in dvignil tako ceno živil kot energentov tudi v Afriki.