Peter Obi. Foto: Reuters
Peter Obi. Foto: Reuters

"Te volitve se bodo zapisale kot ene najspornejših volitev v Nigeriji. Prebivalci so bili znova oropani, zato bomo preučili vse pravne in mirne možnosti za povrnitev našega mandata. Na volitvah smo zmagali in to bomo dokazali Nigerijcem," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Obi.

Na sobotnih predsedniških volitvah je sicer slavil kandidat vladajoče stranke Kongres naprednih (APC) Bola Tinubu, ki je prejel 36 odstotkov glasov. Na drugem mestu je bil kandidat glavne opozicijske Ljudske demokratske stranke (PDP) Atiku Abubakar z 29 odstotki glasov, sledil pa mu je Obi, kandidat laburistične stranke, ki je prejel 25 odstotkov glasov.

Tudi Abubakar je bil danes kritičen do volitev, zmago Tinubuja pa je označil za "posilstvo demokracije". Volitve so bile po njegovih besedah polne napak in jih je treba izpodbijati, še piše AFP.

Glavni opozicijski stranki v Nigeriji sta že v torek pozvali k razveljavitvi predsedniških volitev zaradi množičnih manipulacij izidov.

Volitve so kljub nekaterim varnostnim incidentom in logističnim težavam potekale na splošno mirno. Zaradi zamud pri štetju glasov in velikih napak pri elektronskem prenosu izidov pa je opozicija vladajočo stranko APC obtožila goljufanja, medtem ko je več opazovalcev izrazilo zaskrbljenost zaradi preglednosti glasovanja.