Kitajski predsednik Ši Džinping med nagovorom v Veliki dvorani ljudstva. Foto: Reuters
Kitajski predsednik Ši Džinping med nagovorom v Veliki dvorani ljudstva. Foto: Reuters
Kitajska
Ši Džinping (desno) je takole sprejel predsednika Džibutija Ismaila Omarja Guelleha. Kitajska je v Džibutiju lani odprla pomorsko bazo. Foto: Reuters

Peking bo afriškim državam v razvoju oprostil plačilo dolgov, je dejal Ši in napovedal vrsto projektov in partnerskih programov na področju trgovine, infrastrukture, zdravstva in varnosti. Kot je dodal, Kitajska svojih naložb v Afriki ne veže politično in se ne vmešava v notranje zadeve afriških držav.

Kitajci v Afriki gradijo železniške povezave, ceste, bolnišnice ...
Ši je tudi na prejšnjem vrhu Kitajska-Afrika, ki je potekal leta 2015 v Johannesburgu, napovedal 60 milijard dolarjev posojil in naložb v afriško celino v treh letih. Kitajski veleprojekti so tako že začeli spreminjati podobo celine.

V Keniji, Nigeriji, Etiopiji, Tanzaniji, Angoli in Maroku so Kitajci zgradili pomembne železniške povezave, tisoče kilometrov cest, bolnišnice in vladna poslopja.

Kritiki: Projekti Pekinga ustvarjajo dolžniško past
Mnogi afriški voditelji pozdravljajo vlogo Pekinga, ki ga vidijo kot alternativo ZDA in Evrope, ugotavljajo nekateri analitiki. Kritiki pa opozarjajo, da projekti, ki jih financira Peking, ustvarjajo dolžniško past in izkoriščajo afriško delovno silo.

Predsednik Južnoafriške republike Cyril Ramaphosa je izrazil obžalovanje zaradi kritik kitajske razvojne pomoči Afriki in zavrnil stališče, da kitajska pomoč pomeni novo obliko kolonializma. Kot je dejal, "srečanje zavrača stališče, da se v Afriki dogaja nov kolonializem".

Kitajska lani odprla pomorsko bazo v Džibutiju
Ob stopnjevanju trgovinskega spora med Kitajsko in ZDA skuša Peking okrepiti trgovino z drugimi deli sveta. Peking se tudi pospešeno usmerja k afriškim državam zaradi varnostnih interesov. Lani je tako Kitajska odprla prvo pomorsko oporišče v Džibutiju na Afriškem rogu, od koder podpira svoje mirovne operacije v okviru ZN. Obenem pa skuša Peking tudi okrepiti prodajo orožja afriškim državam.

Afrika za Kitajsko postaja vse pomembnejši trg, v katerega močno vlaga. Lani je trgovina Kitajske s "črno celino" dosegla okoli 170 milijard dolarjev, kar je več od ZDA in Francije.

Po ugotovitvah univerze Johna Hopkinsa iz Washingtona je Kitajska med letoma 2000 in 2016 Afriki posodila 125 milijard ameriških dolarjev.