Prebežniki v parku v tunizijskem mestu Sfaks. Foto: Reuters
Prebežniki v parku v tunizijskem mestu Sfaks. Foto: Reuters

Od petka do ponedeljka je tunizijska obalna straža prestregla 2507 ljudi, med njimi je bilo skoraj 600 Tunizijcev.

Največ ljudi so prestregli v bližini mesta Sfaks. Zaradi bližine Lampeduse namreč številni tihotapci s tunizijske obale proti Evropi pošiljajo na pot čolne, ki pogosto niso sposobni prestati naporne plovbe.

Tunizija velja za eno najpomembnejših tranzitnih držav za prebežnike iz Afrike, ki so na poti v Evropo. Evropska komisija je zato že napovedala sklenitev dogovora s Tunizijo, ko bi v zameno za finančno pomoč tunizijske oblasti okrepile nadzor meje in boj proti tihotapcem.

Na Lampeduso ponoči prišlo 171 prebežnikov

Medtem na Lampeduso še vedno prihajajo novi prebežniki. Ponoči je na otok prispelo 171 ljudi, še 17 se jih je zateklo na bližnji manjši otok Lampione. Glede na dobro vremensko napoved oblasti pričakujejo, da jih bo v prihodnjih dneh na otok prišlo še več.

Na otoku je sicer trenutno 1761 prebežnikov, med njimi 443 mladoletnikov brez spremstva. V torek je na otok priplulo 23 čolnov s skupno 896 prebežniki. Samo v torek zvečer je v eni uri prispelo 13 čolnov.

Oblasti predvidevajo, da bodo danes na Sicilijo prepeljale 500 ljudi.

Italijanska premierka Giorgia Meloni, ki jo je spremljala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, je v nedeljo med obiskom na Lampedusi poudarila, da trenutno ne poziva k vseevropski prerazporeditvi prebežnikov, saj da to ne bi rešilo problema.

"Ustaviti moramo pritok nezakonitih migrantov od zunaj," je dejala in pozvala k novi evropski pomorski misiji za boj proti tihotapskim tolpam.

Von der Leyen je ob tem predstavila evropski akcijski načrt v desetih točkah za reševanje vprašanja prihoda prebežnikov v Italijo, ki poleg boja proti tihotapcem in možnosti za razširitev pomorskih misij v Sredozemlju vključuje tudi podporo Italiji pri preselitvi prebežnikov z Lampeduse.