Razseljena družina ob mrtvi živini, ki je poginila zaradi suše. Foto: Reuters
Razseljena družina ob mrtvi živini, ki je poginila zaradi suše. Foto: Reuters

Za zdaj so lakoto razglasili le v določenih območjih, a nova raziskava je pokazala, da je nedohranjenost razširjena v mnogih začasnih naseljih, v katerih bivajo tisti, ki so zaradi spopadov ostali brez strehe nad glavo. "Petnajst dni sem hodila do taborišča s svojimi devetimi otroki. Triletna hči je bila že tako šibka, da sem jo morala pustiti ob cesti. Ničesar nisem mogla storiti, slišala sem le hijene, kako se približujejo," je v reportaži za BBC dejala ženska po imenu Fatuma.

Somalijska vlada in mednarodne organizacije že več mesecev opozarjajo na hudo pomanjkanje hrane predvsem na jugozahodu države, a ukrepati je treba takoj. Bolnišnice opozarjajo, da jim že zmanjkuje osnovnih potrebščin, tudi prehranskih dodatkov za otroke. "Razmere so strašljive. Ljudje umirjajo, mi pa tega ne moremo preprečiti. Lokalne oblasti se niso pripravile ne na sušo ne na povečan prihod razseljenih družin," je dejal eden izmed zdravnikov v taborišču v kraju Baidoa.

Oblasti se zanašajo predvsem na mednarodno pomoč. "Če ne bomo dobili potrebne pomoči, bo umrlo na stotisoče ljudi, predvsem otrok in žensk. Stvari, ki jih počnemo zdaj, bi jih morali že pred tremi meseci. Če se nekaj hitro ne bo spremenilo, bomo na tem območju doživeli katastrofo," je dejal Nasir Arush, minister za humanitarne zadeve v zvezni državi Jugozahod.

A postopki za uradno razglasitev lakote v vsej državi so zelo zapleteni, dolgotrajni in pogosto odvisni od politične volje. Britanska veleposlanica v Somaliji Kate Foster je opozorila, da je v letu 2011 umrla polovica izmed 260.000 žrtev hude lakote, še preden je vlada v Mogadišu uradno razglasila lakoto.

Poleg tega po neuradnih podatkih več kot polovica ljudi, ki jih je prizadelo pomanjkanje hrane, živi na območjih, ki jih nadzira skrajna islamistična milica Al Šabab. ZDA Somaliji pošiljajo pakete pomoči, a ne v kraje, kjer delujejo teroristične skupine, zato je mnogo ljudi ostalo brez pomoči. Tako se morajo zanašati predvsem na manjše humanitarne organizacije.