Razmere na ulicah Kartuma so napete. Foto: AP
Razmere na ulicah Kartuma so napete. Foto: AP

Po udaru je oblast v državi prevzel general Abdul Fatah Al Burhan, ki je razglasil izredne razmere in razpustil prehodno vlado. Večina ministrov in provladnih strankarskih voditeljev, pa tudi premier Abdal Hamdok, se je znašlo za zapahi.

Al Burhan je danes sporočil, da je Hamdok v njegovi rezidenci. "Pri meni doma je," je o tem, kje je odstavljeni premier, povedal Al Burhan. Hamdokovo zdravstveno stanje je po generalovih besedah dobro. Dodal je, da se bo lahko po koncu krize vrnil domov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Hamdokova vlada je kmalu zatem znova pozvala k takojšnji izpustitvi premierja in vseh drugih, ki jih je vojska aretirala. To so njegova žena, ministri in civilni člani vladajočega suverenega sveta. Napovedali so nadaljevanje protestov in državljansko nepokorščino v znak nasprotovanja udaru, je sporočilo ministrstvo za informiranje.

K izpustitvi sudanskega premierja pa je pred izrednim zasedanjem Varnostnega sveta ZN o Sudanu znova pozval tudi generalni sekretar Svetovne organizacije Antonio Guterres. Poudaril je, da politične delitve preprečujejo, da bi VS ZN ukrepal, medtem ko se države po svetu spopadajo s pandemijo covida-19 ter socialnimi in gospodarskimi težavami. "Ti dejavniki ustvarjajo okolje, v katerem nekateri vojaški voditelji menijo, da lahko delajo, kar hočejo, saj se jim ne bo zgodilo nič," je povedal Guterres. "Predvsem velike sile pozivam, da stopijo skupaj za enotnost varnostnega sveta, da bi zagotovili učinkovito odvračanje v zvezi s to epidemijo državnih udarov," je poudaril po poročanju tujih agencij.

Podobno je opozoril visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. "Ta poskus spodkopavanja tranzicije Sudana k demokraciji ni sprejemljiv. Če se situacija ne bodo nemudoma obrnila, bo to imelo resne posledice pri zavezah EU, tudi glede njene finančne podpore," je posvaril v izjavi.

Guterres je že predtem obsodil vojaški udar in pozval k takojšnji izpustitvi Hamdoka in drugih uradnih predstavnikov. Potezo vojske so obsodili tudi v Evropski uniji in Afriški uniji.

Ulice mest so zasedli protestniki, ki vzklikajo različna gesla in mahajo z zastavami ter zahtevajo vrnitev civilne oblasti. V prestolnici Kartum so zaprli nekaj cest, piše BBC. Mednarodno letališče v Kartumu je zaprto, ne delujejo niti medmrežje in večina telefonskih povezav. Zaposleni v centralni banki so se v znak nestrinjanja s potezo vojske odločili za stavko, zdravniki v vojaških bolnišnicah po vsej državi pa zavračajo delo, oskrbujejo le nujne bolnike.

Abdul Fatah Al Burhan trdi, da želijo predati vodenje države civilni vladi po volitvah julija 2023. Foto: AP
Abdul Fatah Al Burhan trdi, da želijo predati vodenje države civilni vladi po volitvah julija 2023. Foto: AP

Vlada premierja Hamdoka je bila vzpostavljena, potem ko so množični protesti leta 2019 z oblasti odnesli dolgoletnega avtoritarnega predsednika Omarja Al Baširja. Formalno je sicer Sudanu vladal t. i. suvereni svet z generalom Al Burhanom na čelu, ki je nadziral delo vlade. A ta delitev oblasti na civilno in vojaško je bila ves čas zelo krhka.

ZDA ustavile izplačilo finančne pomoči

Prehodna vlada je spremenila politično usmeritev države in s tem dosegla odpis nekaj deset milijard dolarjev tujega dolga. Obenem so bili obnovljeni diplomatski odnosi z ZDA, ki so Sudan umaknile s seznama držav podpornic terorizma. ZDA so se na novico o udaru odzvale tako, da so ustavile izplačilo 700 milijonov dolarjev pomoči državi, ameriški državni sekretar Antony Blinken pa je dejal, da gre pri udaru za "izdajo sudanske miroljubne revolucije".

Sudanski veleposlaniki v Franciji, Belgiji in Švici so danes obsodili vojaški državni udar v Sudanu. "V celoti se pridružujemo junaškemu nasprotovanju (prevratu), čemur je sledil tudi celoten svet," so sporočili veleposlaniki Sudana v Franciji, Belgiji in Švici. Hkrati so sporočili, da so njihova veleposlaništva zdaj last "sudanskega ljudstva in njegove revolucije", poroča francoska tiskovna agencija AFP.