Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zeleno luč za sodelovanje na volitvah so poleg Al Asadu prižgali še nekdanjemu poslancu in namestniku ministra Abdalahu Salumu Abdalahu in predstavniku sankcionirane opozicijske stranke Mahmudu Mareju. Za položaj predsednika se je sicer želelo potegovati 44 moških in sedem žensk, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Predsednik sodišča Mohamed Džihad Al Laham je pojasnil, da jih večina ni izpolnila vseh zahtev za vložitev kandidature. Na volitvah se pričakuje zmaga Al Asada, s čimer bi osvojil četrti sedemletni mandat.

Al Asad se je na oblast povzpel leta 2000, ko je nasledil umrlega očeta Hafeza Al Asada ter se mu je med desetletno vojno uspelo obdržati na oblasti.

V vojni je umrlo več kot 400.000 ljudi, polovica prebivalstva nekdaj 23-milijonske Sirije je razseljenih, spopadi pa v nekaterih delih države še vedno potekajo.

Volitve neskladne z resolucijo VS-ja ZN-a

Sirska opozicija in Zahod volitve označujeta za farso, s katero želi Asad ostati na oblasti za nedoločen čas. Posebni odposlanec Združenih narodov (ZN) Geir Pedersen je opozoril, da volitve niso del mednarodnega političnega procesa. Resolucija Varnostnega sveta ZN-a namreč za Sirijo predvideva politični proces, ki bi končal vojno ter tudi novo ustavo in svobodne volitve pod nadzorom ZN-a.

Asad dvignil državne plače in izpustil več zapornikov

Asad je v zadnjih mesecih sprejel več ukrepov, s katerimi želi zmanjšati nezadovoljstvo od vojne prizadetega ljudstva. Življenjske razmere so se v zadnjem času še poslabšale zaradi padca vrednosti valute.

Sirski predsednik je med drugim dvignil državne plače, vrednost uradnega deviznega tečaja približal črnemu trgu, zatrl finančne špekulante in omogočil cenejše zadolževanje. Nasprotniki trdijo, da so nekateri od novih ukrepov, denimo poceni bančna posojila, naklonjeni njegovim zaveznikom. V nedeljo je Asad oprostil številne špekulante, tihotapce in manjše zlikovce. Sorodniki v zadnjih mesecih zaprtih civilnih aktivistov upajo, da bodo tudi oni izpuščeni.