Foto:
Foto:

Kot ugotavljajo, so bili nekateri civilisti aretirani ali ubiti na podlagi napačnih obveščevalnih podatkov. Pri aretacijah pa naj bi ameriški vojaki uporabili prekomerno nasilje.

Organizacija Human Rights Watch trdi, da so ameriški vojaki pri aretaciji islamskih skrajnežev pogosto uporabili premočna bojna sredstva in zato ubili tudi civiliste. Od leta 2002 naj bi ZDA prijele več kot 2.000 Afganistancev in tujcev, nekatere mučili in jim onemogočili dokazovanje nedolžnosti. Precej so jih že izpustilil, nekaj pa jih je še vedno zaprtih v Afganistanu in Guantanamu na Kubi. K zaprtim ne pustijo sorodnikov, odvetnikov ali novinarjev. Največji zapor je pri letališču v Bagramu, v katerem je okoli 150 ljudi.

Ameriška vojska zavrača očitke
Ameriške sile v Afganistanu očitke zavračajo, saj naj bi poročilo temeljilo na pomanjkljivem razumevanju dejanskega stanja. Afganistan je vojno območje in ZDA se držijo zakonov vojne, trdijo vojaški predstavniki v Kabulu. Ženevska konvencija jim služi kot smernica in skušajo jo upoštevati. V Afganistanu je še vedno okoli 13.000 ameriških vojakov, ki iščejo preostanke talibanskega režima in borce teroristične mreže Al Kaida.

Manj kot dolar odškodnine za 16 dni zapora po pomoti
Ameriška vojska je sicer nekaj smrti civilistov priznala, nekatere pa še preiskujejo. Nekateri nekdanji ujetniki so povedali, da so jih pretepali do nezavesti, niso jih pustili dovolj spati nekaj tednov, vklenjene so zapirali v samice in jih fotografirali gole. Pet moških, ki so jih prijeli leta 2002, jih zaprli za 16 dni in jih kasneje izpustili, je za odškodnino dobilo vsak po 70 ameriških centov.