Ameriški poveljniki naj se za zdaj ne bi zavzemali za umik iz Iraka. Foto: EPA
Ameriški poveljniki naj se za zdaj ne bi zavzemali za umik iz Iraka. Foto: EPA
Bushevo posvetovanje s poveljniki

S poveljniki in z obrambnim ministrom Robertom Gatesom se je ameriški predsednik George Bush sešel, da bi slišal njihovo mnenje o nadaljnji strategiji v ZDA. Razpravljali so tudi o zdravstvenem stanju vojakov, ki so zaradi dolgotrajne prisotnosti v Iraku pod vse večjim pritiskom. Bush je ob tem znova ponovil, bo do odločitve o nadaljnjih ukrepih počakal na poročilo generala Petraeusa, ki ga bo ta objavil sredi meseca.

Po podatkih iraške vlade je avgusta umrlo 1.773 ljudi, kar je šest odstotkov več kot mesec prej. Med umrlimi je 87 pripadnikov iraških varnostnih sil, kar je veliko manj kot meseca julija, ko jih je bilo ubitih 224. Skoraj četrtina vseh žrtev je umrla v seriji napadov na manjšino džazidijev.

Manj sektaških napadov
Po podatkih ameriške vojske se je število sektaških napadov zmanjšalo po prihodu dodatnih 30.000 ameriških vojakov, po besedah generala Petraeusa naj bi se število verskih in etničnih umorov od lanskega leta zmanjšalo kar za 75 odstotkov. Vendar ostaja eno ključnih vprašanj sposobnost iraške vlade za izpeljavo vseh reform. Po neimenovanih virih naj bi general Petraeus v poročilu zapisal, da nova strategija počasi, a vztrajno prinaša napredek tako na političnem kot vojaškem področju.

Kot je znano, je ameriški predsednik pretekli teden kritiziral iraškega premierja Nurija Al Malikija, ki se je ostro odzval na njegove besede, zato jih je kmalu omilil in znova zagotovil Al Malikiju svojo trdno podporo.

K. T.

Bushevo posvetovanje s poveljniki