Vlada izvaja
Vlada izvaja "represivne ukrepe z vojaškimi sredstvi" pod krinko boja proti kriminalu, pravi Amnesty International. Foto: Reuters
Zunajsodni poboji v Venezueli

Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, so od leta 2015 do sredine leta 2017 našteli najmanj 8.200 zunajsodnih usmrtitev.

Amnesty International je objavil poročilo, v katerem je opozoril, da je stopnja umorov v Venezueli ena najvišjih na svetu. Venezuelska vlada pa ne le, da ne more zaščititi državljanov, ampak izvaja "represivne ukrepe z vojaškimi sredstvi" pod krinko boja proti kriminalu, ugotavlja poročilo.

Od socialistične vlade pod vodstvom predsednika Nicolása Madura Amnesty zahteva takojšnje ukrepe za zmanjševanje nasilnih smrti. Caracas pozivajo tudi, naj zviša policijske standarde na raven, ki bo ustrezala mednarodnim normam spoštovanja človekovih pravic.

"Vlada predsednika Madura bi morala varovati pravico do življenja, ne pa marginalizirati ljudi kot kriminalce. Mladi Venezuelci, ki se otepajo revščine, ne bi smeli živeti v strahu, da jih bodo imeli policisti ali vojaki za sovražnike, ki jih je treba pokončati," je na predstavitvi poročila na Dunaju opozorila Erika Guevara-Rosas, direktorica organizacije za območje Amerik.

Večina ubojev v revnih predelih in na podeželju
95 odstotkov tistih, ki so bili ubiti v akcijah policije ali vojske, je bilo moških, starih od 12 do 44 let. Večina ubojev se je zgodila v revnih četrtih mest ali na podeželju, še navaja poročilo.

Po podatkih Združenih narodov je iz Venezuele zaradi splošnega pomanjkanja in krize pobegnilo okoli 1,6 milijona ljudi, večinoma v sosednje države. Samo v Kolumbijo naj bi se zateklo okoli 800.000 Venezuelcev in Venezuelk.

Zunajsodni poboji v Venezueli