Foto: EPA
Foto: EPA

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je povedal, da so bili pogovori odprti in konkretni. Med drugim sta govorila o srbskem približevanju Evropski uniji in usklajenosti srbske zunanje politike z EU-jem.

Nemška kanclerka Angela Merkel pa je poudarila, da je odprtje nadaljnjih poglavij v pristopnih pogajanjih Srbije z EU-jem neizogibno. Poudarila je tudi potrebo po nadaljnjih reformah v Srbiji. "Skozi leta najinega sodelovanja sva vzpostavila odprt odnos, poln zaupanja. Na tej poti smo dosegli cel niz rezultatov, ne glede na to, da je pred Srbijo in celotno regijo še dolga pot do članstva v EU-ju, kar je naš skupni cilj," je poudarila.

Glede širitve EU-ja na Zahodni Balkan je spomnila, da Slovenija v okviru predsedovanja Svetu EU-ja na začetku oktobra pripravlja neformalni vrh EU-Zahodni Balkan.

Povedala je, da ima pomembno vlogo pri približevanju EU-ju tudi berlinski proces, ki so ga vzpostavili na njeno pobudo. Poudarila je, da ta ne nadomešča širitvenega procesa, ampak je cilj povezovanje v regiji. Izrazila je optimizem, da se bo berlinski proces nadaljeval tudi, ko ne bo več na položaju.

Srbski predsednik se je nemški kanclerki zahvalil za vse konkretne rezultate, dosežene v okviru berlinskega procesa.

Kosovsko vprašanje ne bo izginilo

Govorila sta tudi o odnosih med Srbijo in Kosovom. "Srbija je zavezana dialogu, ker menimo, da zamrznjeni konflikt ni dobra rešitev in da potrebujemo kompromisno rešitev. Vedno bomo odprti za pogovore, kako priti do te rešitve, ker je to dobro za Srbe in Albance," je poudaril Vučić. "Če je vprašanje, ali se zavedamo, da ne bomo šli v EU pred rešitvijo kosovskega vprašanja, je to popolnoma jasno," je še povedal.

Merkel je poudarila, da kosovsko vprašanje ne bo kar izginilo in ga je treba rešiti. "Nima smisla govoriti o koncu nekega procesa pred reševanjem drugih vprašanj. To vprašanje ne bo izginilo, treba ga je rešiti. Jaz sem za to, da se najprej rešijo vsa druga vprašanja. Upam, da bomo dosegli nov napredek tudi v procesu glede Kosova," je dejala.

Obisk kanclerke pospremili protestniki

Blizu Palače Srbije so se zbrali protestniki, ki so razgrnili transparent, na katerem so bili kritični do Angele Merkel in njene podpore srbske oblasti. "Odidite že enkrat, gospa Merkel. Devet let podpirate diktaturo v Srbiji," je pisalo na transparentu protestnega gibanja za spremembe.

Nemška kanclerka bo v torek svojo zadnjo pot po Zahodnem Balkanu na položaju nadaljevala v Albaniji, kjer se bo med drugim srečala s premierjem Edijem Ramo. Na programu ima še kosilo s predsedniki vlad vseh šestih držav Zahodnega Balkana v okviru berlinskega procesa, tema pogovora bo regionalno sodelovanje. Pred vrnitvijo v Berlin se bo na dvostranskih srečanjih sešla s premierji BiH-a, Črne gore, Severne Makedonije in Kosova.

Nemška kanclerka v Beogradu