V Londonu interesente cepijo tudi na stadionih. Velika Britanija je ena izmed najbolj precepljenih dežel, zdaj pa oblasti hitijo s kampanjo cepljenja, da bi prehiteli širjenje okužb z različico delta. Foto: EPA
V Londonu interesente cepijo tudi na stadionih. Velika Britanija je ena izmed najbolj precepljenih dežel, zdaj pa oblasti hitijo s kampanjo cepljenja, da bi prehiteli širjenje okužb z različico delta. Foto: EPA

"Odločili smo se, da bomo predlog poslali naprej, da bi zaščitili prebivalce," je zdravstveni minister Matt Hancock sporočil britanskemu parlamentu. "Velika večina osebja v domovih je cepljenih, a ne vsi," je dodal.

Britansko ministrstvo za zdravje in socialno varstvo je aprila sporočilo, da v skoraj polovici (47 odstotkov) domov za starostnike najmanj petina zaposlenih še ni prejela cepiva. V Angliji so cepivo zdravstvenim delavcem in oskrbovalcem ponudili do srede februarja. Število necepljenih oskrbovancev naj bi bilo nizko še posebej v Londonu.

Britanska vlada sicer ne načrtuje razširitve obveznega cepljenja zunaj zdravstvenih delavcev in negovalcev, je še dejal Hancock. Negovalcem bodo za cepljenje dali na voljo 16 tednov časa, poroča BBC. Škotska in Wales sta medtem sporočila, da ukrepa ne bosta uvedla.

"Prisila ni pravi način"

Zaposlenim v domovih za ostarele so prvi odmerek cepiva v Angliji ponudili pred sredino februarja. Foto: EPA
Zaposlenim v domovih za ostarele so prvi odmerek cepiva v Angliji ponudili pred sredino februarja. Foto: EPA

Negovalci v domovih opozarjajo, da prisila ni pravi način za prepričevanje zaposlenih v sektorju, kjer že tako primanjkuje delovne sile. "Ljudje bi morali biti cepljeni, vendar je prepričevanje, ne prisila, pravi način. Strah nas je, da bo ukrep še več ljudi odvrnil od zaposlovanja v tem sektorju," je za BBC povedal Mike Padgham, predsednik Skupine neodvisnih oskrbovalcev (ICG).

Britansko zdravniško združenje je opozorilo, da je prisila tvegan instrument. "Čeprav je za določene zdravstvene delavce imunizacija proti nekaterim boleznim že obvezna, bi vsak predlog za obvezno cepljenje vseh zaposlenih proti covidu-19 imel nove etične in pravne posledice," so sporočili.

Obvezno cepljenje proti hepatitisu B za zdravstvene delavce

Sorodna novica Znanstveniki odkrili nov način ugotavljanja izpostavljenosti koronavirusnim različicam

Uvedba obveznega cepljenja za zdravstvene delavce v Angliji sicer ne bi bila precedenčna, saj se morajo ti že cepiti, denimo proti hepatitisu B, še poroča BBC.

Susan Hopkins, direktorica strateškega odgovora za covid-19 pri izvršnem organu ministrstva, Public Health England (PHE), pa pri tem dodaja, da obstajajo "prednosti in slabosti vsake razprave o obveznem cepljenju". Kot prednost omenjenega predloga ministrstva poudarja zmanjšano tveganje za najranljivejše v domovih, kot slabost pa morebitno dodatno pomanjkanje kadra v socialnem varstvu v primeru povečanega števila odpovedi.

Porast okužb v Združenem kraljestvu

Britanska vlada je v ponedeljek četrto fazo sproščanja ukrepov zaradi širjenja bolj kužne različice delta prestavila z načrtovanega 21. junija na 19. julij. V Združenem kraljestvu so danes poročali o 9055 potrjenih okužbah z novim koronavirusom, kar je največ po 25. februarju, število pa se je od prejšnjega dne povečalo za skoraj petino.

V Franciji maske na prostem niso več obvezne

V Franciji so zaradi izboljšanja razmer predčasno odpravili policijsko uro. Foto: EPA
V Franciji so zaradi izboljšanja razmer predčasno odpravili policijsko uro. Foto: EPA

V večjem delu Francije medtem od četrtka maske na prostem z nekaterimi izjemami ne bodo več obvezne, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil francoski premier Jean Castex. Maske bodo sicer še vedno obvezne v javnem prevozu, na stadionih in drugje, kjer se zbira večja množica ljudi.

"Zdravstvene razmere v naši državi se izboljšujejo hitreje, kot smo pričakovali," je odločitev po seji vlade pojasnil Castex. Policijsko uro bodo ukinili v nedeljo, kar je deset dni prej, kot je bilo sprva načrtovano.

Obvezno nošenje mask na prostem in policijska ura, ki so jo v Franciji uvedli 30. oktobra lani in ki je sprva veljala od 18. ure, pozneje pa so njen začetek prestavili na 23. uro, sta ob vročem poletnem vremenu naletela na vse večje neodobravanje francoske javnosti.

Policijska ura je še posebej razdražila nogometne navdušence, ki prenose nogometnih tekem evropskega prvenstva Euro 2020 spremljajo v lokalih, poroča AFP. Ukinili jo bodo v nedeljo, 20. junija, dan pred začetkom festivala ulične glasbe, ki v Franciji vsako leto poteka na najdaljši dan v letu.

Najmanj okužb od lanskega avgusta

V Franciji je povprečno število dnevnih okužb v torek padlo na 3200, kar je najmanj po lanskem avgustu. V državi skušajo čim hitreje precepiti čim več ljudi. Kot je dejal Castex, je cilj vlade, da bi do konca poletja precepili 35 milijonov ljudi, kar je nekaj več kot polovica prebivalstva. Do zdaj so v Franciji precepili 16,5 milijona ljudi.