iPhone 12. Foto: Reuters
iPhone 12. Foto: Reuters

Francija je v torek odredila ustavitev prodaje pametnih telefonov iPhone 12, ki so na trg prispeli leta 2020. Francoska nacionalna agencija za frekvence ANFR je namreč ugotovila, da te naprave oddajajo več elektromagnetnih valov, kot je dovoljeno.

"Apple mi je zagotovil, da bo v naslednjih dneh izvedel posodobitev za iPhone 12," je dejal francoski minister za digitalizacijo Jean-Noel Barrot.

Tako Apple kot Barrot sta zagotovila, da sevanje ne ogroža javnega zdravja.

"To je povezano s specifičnim testnim protokolom, ki ga uporabljajo francoski regulatorji, in ne pomeni varnostne skrbi," so sporočili iz družbe Apple in dodali, da je naprava v skladu s pravili o emisijah po vsem svetu.

Ameriški tehnološki velikan bo zato izdal posodobitev programske opreme za uporabnike v Franciji, da se naprave prilagodijo protokolu, ki ga uporabljajo francoski regulatorji.

Kot je pojasnil Barrot, bo ANFR ocenil posodobitev in se bo nato odločil, ali bo prepoved prodaje iPhonov 12 ukinil.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je medtem sporočila, da je bilo na tem področju izvedenih več študij in da "niso bili ugotovljeni nobeni škodljivi učinki na zdravje, ki bi jih povzročala uporaba mobilnega telefona", še navaja AFP.

Rešitev za cel EU?

Nemški regulator na področju telekomunikacij je medtem sporočil, da je v stiku s francoskimi oblastmi glede rešitve vprašanja sevanja Applovega modela iPhone 12 za cel EU. Regulator sicer ni pojasnil, ali ta rešitev za celo Unijo vključuje programsko posodobitev.

Vir v italijanski vladi je za Reuters dejal, da bo tudi Italija Apple pozvala, naj zagotovi posodobitev modela iPhone 12 za italijanske uporabnike.

Danske zdravstvene oblasti so sporočile, da niso zaskrbljeni zaradi ravni sevanja Applovega telefona. Tudi v tej državi pričakujejo, da bi se lahko vprašanje razrešilo s programsko posodobitvijo. Pravijo, da je glede na razpoložljive podatke uporaba tega modela varna.

V Belgiji so oblasti Apple pozvale k programski posodobitvi modela iPhone 12 za vse države EU-ja. Tudi v tej državi menijo, da je uporaba telefona sicer varna.