Letalo družbe United Airlines je bilo na poti iz Washingtona v Denver. Foto: EPA
Letalo družbe United Airlines je bilo na poti iz Washingtona v Denver. Foto: EPA
Barack Obama
Obamo so o incidentu obvestili na njegovi poti v Prago. Foto: EPA

Diplomat naj bi na letalu, ki je bilo na poti iz Washingtona v Denver, skušal zažgati čevelj, a se je pozneje izkazalo, da je bil incident po vsej verjetnosti povezan s poskusom kajenja na letalu. Potnik je bil namreč na stranišču, kjer je hotel prižgati cigareto, ko so ga prijeli in zasliševali, pa naj bi v šali izrekel neprimerno opazko o bombi - čevlju na letalu, ki naj bi močno vznemirila ostale potnike.

Nekdanja uradnica za domovinsko varnost, ki je služila v času administracije predsednika Georgea Busha, Fran Towsend, je za CNN povedala, da je bil potnik katarski diplomat, ki službuje na katarskem veleposlaništvu v Washingtonu in da je šlo po vsej verjetnosti za nesporazum. Povedala je, da so predstavniki varnostnih sil preverili potnikove čevlje in da v njih niso našli nobenega razstreliva.

Letalo v Denver pospremila dve vojaška lovca F-16
Letalo Boeing 757 je iz Washingtona v Denver peljalo157 potnikov in šest članov posadke, ko so izvedeli za incident, pa je vojska v zrak poslala dva vojaška lovca F-16, ki sta letalo pospremila na denversko letališče. Tam je letalo varno pristalo ob 6. uri in 50 minut po krajevnem času, na letališki stezi pa so ga pričakali uslužbenci zveznega preiskovalnega urada (FBI).

Eden izmed uradnikov je povedal, da so razmere pod nadzorom, v sporočilu za javnost pa so zapisali: "Preiskujemo incident, ki se je zgodil na letalu letalske družbe United Airlines 663 na poti iz Washingtona v Denver, potem ko smo prejeli obvestilo, da potnik na krovu letala povzroča težave."

O incidentu že obveščen tudi Obama
O incidentu na letalu so že obvestili tudi ameriškega predsednika Baracka Obamo, ki je na poti v Prago. "Svetovalec za državno varnost general Jim Jones in vodja oddelka za državno varnost Denis McDonough sta predsednika obvestila o incidentu, zagotovili pa smo tudi varnost potnikov. Incident še preiskujemo," je povedal eden izmed uradnikov.